foto: Juris Rozenbergs
Amatpersonas paskaidro, kādēļ mazajai meitenei tika liegts nolikt pienenes pie Brīvības pieminekļa
AM notikušo komentēja arī presei, skaidrojot, ka nepiekrīt sociālajos tīklos paustajam – bērnam nav bijis aizliegts nolikt ziedus un notikušais ir vērtējams kā pārpratums.
Sabiedrība
2018. gada 2. maijs, 16:55

Amatpersonas paskaidro, kādēļ mazajai meitenei tika liegts nolikt pienenes pie Brīvības pieminekļa

Jauns.lv

Pirms dažām dienām ievērību internetā izpelnījās rīdzinieces Austras Jāvaldes ieraksts tviterī, kurā sieviete izstāstīja, ka viņas 3 gadus vecajai meitai policists aizliedzis pie Brīvības pieminekļa nolikt pašas saplūktās pienenes. Tagad kļuvis skaidrs, ka notikums ir vien pārpratums, proti, novietot ziedus pie brīvības simbola nav liegts itin nevienam.

Šādi par notikušo vēstīja 30. aprīļa ieraksts Austras “Twitter” kontā:

Citi cilvēki pēcāk karsti diskutēja, uz kāda pamata varētu būt izteikts šāds aizliegums un vai pienenes maz ir Brīvības pieminekļa cienīgas. Skaidrību par notikušo izdevās iegūt vien pēc brīvdienām, kad situāciju sīkāk izvērtēja Rīgas pašvaldības policija (RPP) un Aizsardzības ministrija (AM).

Bruņotie spēki: “Notikušais bija pārpratums”

RPP savu komentāru publicēja turpat tviterī. Kā norāda policisti, aizliegumu izteica nevis RPP darbinieks, bet gan Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrs, kurš tobrīd apsargājis Godasardzes karavīrus:

AM notikušo komentēja arī presei, skaidrojot, ka nepiekrīt sociālajos tīklos paustajam – bērnam nav bijis aizliegts nolikt ziedus un notikušais ir vērtējams kā pārpratums. Taču bērna mātei, kura par incidentu ziņojusi sociālajos tīklos, tomēr ir izteikta atvainošanās.

Pēc AM teiktā, pārpratums radies šādi: NBS karavīrs, kurš gādā par pieminekļa Godasardzes drošību, piegājis pie konkrētajām personām un informējis, ka drīzumā notiks Godasardzes maiņa ceremonija, kuras laikā nevajadzētu atrasties pieminekļa tiešā tuvumā.

Pēc Godasardzes ceremonijas jebkura persona varējusi nolikt ziedus pie pieminekļa. AM skaidro, ka atvainošanās par situāciju izteikta, jo karavīrs acīmredzot nebija pietiekami labi izskaidrojis iemeslu, kāpēc konkrētajā brīdī nedrīkstēja atrasties pieminekļa tiešā tuvumā. Ar konkrēto karavīru un viņa kolēģiem esot veiktas preventīvas pārrunas.

Šādi par notikušo beigās izteikusies pati Austra, paziņojot, ka turpmāk nevēlas iesaistīties diskusijā par pieneņu novietošanu: