Rīgā Lieldienās būs plaša pasākumu programma
Runā Rīga
2016. gada 23. marts, 12:51

Rīgā Lieldienās būs plaša pasākumu programma

Jauns.lv

Lieldienās Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti apmeklēt koncertus, sarīkojumus ģimenēm ar bērniem, Lieldienu tradicionālos pasākumus ar šūpošanos, folkloru kopu un dejotāju piedalīšanos, kā arī iesaistīties spēlē “Zaķu paslēpes”. Pasākumi notiks dievnamos, kultūras centros, muzejos, parkos un laukumos Rīgas centrā un apkaimēs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Svētku programma sāksies jau no 23. marta ar Lieldienu ieskaņas pasākumiem un risināsies līdz 28. martam, piedāvājot apmeklētājiem svētkus kā garīgās, tā arī tautiskās noskaņās.

Lieldienu pasākumi kristīgā noskaņā sāksies 23. martā ar koncertu “Rekviēms Klusajā nedēļā”, kas notiks Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Koncertā skanēs renesanses laika spāņu komponista Kristobala de Moralesa mūzika. Savukārt Lielajā piektdienā, 25. martā, šajā pašā dievnamā klausītāji gaidīti divos pasākumos - “Lielās Piektdienas koncertā” un koncertā “Crucem tuam adoramus”.  

Lieldienu garīgo gaisotni galvaspilsētā varēs baudīt arī vairākos citos koncertos, kas notiks galvaspilsētas dievnamos. 26. martā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā koncertā “Krusta ēnā” skanēs gregoriskie dziedājumu, Johana Sebastiana Baha, Sezāra Franka un Šarla Guno skaņdarbi vairāku solistu sniegumā. Šajā dienā klausītāji gaidīti Rīgas kamerkora “Ave Sol” Lieldienu koncertā, kas notiks Rīgas Sv. Pētera baznīcā un Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā, kur skanēs baroka laika mūzika. Savukārt Kultūras centrā “Mazā Ģilde” būs dzirdami pareizticīgo dziedājumi.

Vairākos Lieldienu svētku pasākumos īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem. Lieldienu tradicionālajos rituālos, šūpojoties, krāsojot un ripinot olas, dziedot, līdzdarbojoties dažādās aktivitātēs un vērojot priekšnesumus, varēs iesaistīties Kultūras un atpūtas centrā „Imanta”, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, Rīgas Kultūras centrā „Iļģuciems”, VEF Kultūras pilī, kā arī laukumā pie Brīvības pieminekļa un Līvu laukumā, kur darbosies Jautrās Lieldienu šūpoles. Bērnus aicina arī uz Rīgas Porcelāna muzeju, kur būs iespēja iesaistīties Lieldienu porcelāna darbnīcā.

Otrajās Lieldienās koncerti notiks Kultūras centrā „Mazā ģilde”, kā arī Lielajā ģildē, kur orķestris “Rīga” aicina uz pasākumu “Orķestromīma”. Pasākumā ikviens interesents, bet, jo īpaši bērni, varēs iesaistīties pantomīmas meistarklasēs, kā arī koncertā vērot orķestra “Rīga” un Rīgas pantomīmas uzstāšanos.

No 21. līdz 28. martam iedzīvotāji, it īpaši ģimenes ar bērniem, aicinātas apmeklēt izstādi – spēli “Zaķu paslēpes”, kuras ietvaros Rīgu apdzīvo vairāk nekā 20 milzu zaķi. Milzu zaķu divdimensionālās figūras ir paslēpušās pilsētā un aicina rīdziniekus un pilsētas viesus nedēļas garumā meklēt un atrast krāsainās Lieldienu zaķu figūras.  „Zaķu paslēpes” sevī apvienos izstādi un radošu sacensības garu, jo ikviens interesents ar kartes palīdzību varēs meklēt un atrast objektus. Dzīvespriecīgie zaķi ir paslēpušies Vērmanes dārzā, Rīgas Centrāltirgū, Esplanādē, Līvu laukumā, Latvijas Nacionālās operas un baleta skvērā, Bastejkalnā, Blaumaņa skvērā,  RIMI, 11. Novembra krastmalā, Baumaņa skvērā, Konventa sētā, kā arī pie Mazās ģildes, Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas, Mākslas akadēmijas, Rīga Plaza un laukumā pie Brīvības pieminekļa. Izstādes kartes bez maksas ir pieejamas Rīgas Tūrisma informācijas centros: Rātslaukumā, Līvu laukumā, Autoostā un lidostas „Rīga” informācijas birojā. Figūras būs skatāmas laikā no plkst. 9.00 līdz 22.00.

Lieldienu pasākumi notiks arī Kalnciema kvartālā gan ar iespēju līdzdarboties un piedalīties šiem svētkiem raksturīgos tautas tradīciju rituālos, gan klausīties mūziku grupu uzstāšanos.

Lieldienu pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Plašāka svētku programma, ar informāciju par dalībniekiem, norises laiku un vietu, pieejama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv.

Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību