foto: LETA
Maksātnespējas administrators Aigars Lūsis klusē, par ko nonācis policijas redzeslokā
Nacionālās apvienības bijušais ģenerālsekretārs Aigars Lūsis.
Sabiedrība
2018. gada 26. aprīlis, 18:23

Maksātnespējas administrators Aigars Lūsis klusē, par ko nonācis policijas redzeslokā

Jauns.lv / LETA

Kādreizējais Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs un maksātnespējas administrators Aigars Lūsis nekomentē viņa iespējamo aizturēšanu vienā kriminālprocesā ar bijušo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu un divām citām personām. Komentārus par to nesniedz arī viņa advokāts.

Lūsis ceturtdienas pēcpusdienā telefoniski atbildēja, ka nevēlējās sniegt komentārus, mudinot sazināties ar advokātu. Tomēr arī viņa advokāts Oskars Rode atteicās sniegt komentārus.

Lūsis joprojām ir nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) biedrs, taču nekādu amatu partijā viņam nav. No politiskā spēka ģenerālsekretāra vietnieka amata Lūsis atkāpās pērn jūnijā, apstiprināja VL/TB-LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) aizdomās par noziedzīgiem nodarījumiem maksātnespējas procesa laikā aizturējusi četras personas, tostarp jau apsūdzētā statusā esošo kādreizējo maksātnespējas administratoru Sprūdu un kādreizējo TM parlamentāro sekretāru un administratoru Lūsi.

Jauns.lv rīcībā ir informācija, ka aizturēšanas varētu būt saistītas ar SIA “Roņu ieleja 2” maksātnespējas procesu. Proti, 

Līdz 2017. gada 16. maijam maksātnespējas procesa administratore bija Liene Ābola, kura pērn vasarā tika atcelta no procesa administrēšanas. SIA “Roņu ieleja 2” saistīta ar noliktavas kompleksu Ķekavas novadā -  plašāk pazīstamu kā “Dominante Park”.

Pēc Maksātnespējas administrācijas sniegtās publiskās informācijas, “uzraugot administratora rīcību ,,Roņu ieleja 2” maksātnespējas procesā, Maksātnespējas administrācija 2016.gada 29.jūlijā pieņēma lēmumu, ar kuru atzina, ka administratore, nesniedzot informāciju par konkrētā maksātnespējas procesa norisi uzraugošajai iestādei, ir pārkāpusi Maksātnespējas likumu un citus normatīvos aktus un uzlika administratorei tiesisko pienākumu iesniegt Maksātnespējas administrācijas pieprasīto informāciju lēmumā norādītajā termiņā”. 

Pēcāk jau 2017. gada 2.jūnijā tajā pašā lietā Maksātnespējas administrācija pieņēma lēmumu, ar kuru atzina pārkāpumus administratores rīcībā un ka administratore nav ievērojusi Maksātnespējas likuma normas. Lēmumā tika konstatēts, ka pastāv pamatotas šaubas par objektivitāti, tostarp, pieaicinot kā speciālistus ar sevi saistītas personas un komersantus. Netiek nodrošināta likumīga un efektīva maksātnespējas procesa gaita – slēdzot ekonomiski nepamatotus līgumus. Tāpat nav  arī iesniegts Uzņēmumu reģistrā pieteikums par SIA “Roņu ieleja 2” izsoli. Administratore viņai piešķirtās tiesības un pienākumus nav izmantojusi labticīgi, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras un nenodrošinot efektīvu maksātnespējas procesa gaitu un iegūtos līdzekļus novirzot ar sevi saistītām personām un komersantiem.

2017. gada augustā maksātnespējas administrācija paziņojusi, ka no amata atstādināta maksātnespējas administratore Liene Ābola. Zīmīgi, ka SIA “Roņu ieleja 2” kreditoru sapulču norises vieta bijusi nozīmēta Rīgā, Antonijas ielā 7, kas sasaucas ar Māra Sprūda un citu maksātnespējas administratoru bijušajām un esošajām  biroja adresēm un iemantojusi nu jau bēdīgi slavenu oreolu.