foto: LETA
Ekskluzīvi: par ko tieši atkal aizturēti vairāki maksātnespējas administratori (papildināts ar dokumentu kopijām)
Holdingkompānijas "Dominante Capital" industriālais parks "Dominante Park" Ķekavas pagastā, Bauskas šosejas malā.
Sabiedrība
2018. gada 26. aprīlis, 17:56

Ekskluzīvi: par ko tieši atkal aizturēti vairāki maksātnespējas administratori (papildināts ar dokumentu kopijām)

Jauns.lv

Jauns.lv rīcībā nonākusi uzticamu avotu informācija, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) veiktās maksātnespējas administratoru atkārtotas aizturēšanas, iespējams, saistītas ar SIA “Roņu ieleja 2” maksātnespējas procesu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz 2017. gada 16. maijam maksātnespējas procesa administratore bija Liene Ābola, kura pērn vasarā tika atcelta no procesa administrēšanas. SIA “Roņu ieleja 2” saistīta ar noliktavas kompleksu Ķekavas novadā -  plašāk pazīstamu kā “Dominante Park”.

Pēc Maksātnespējas administrācijas sniegtās publiskās informācijas, “uzraugot administratora rīcību ,,Roņu ieleja 2” maksātnespējas procesā, Maksātnespējas administrācija 2016.gada 29.jūlijā pieņēma lēmumu, ar kuru atzina, ka administratore, nesniedzot informāciju par konkrētā maksātnespējas procesa norisi uzraugošajai iestādei, ir pārkāpusi Maksātnespējas likumu un citus normatīvos aktus un uzlika administratorei tiesisko pienākumu iesniegt Maksātnespējas administrācijas pieprasīto informāciju lēmumā norādītajā termiņā”. 

Pēcāk jau 2017. gada 2.jūnijā tajā pašā lietā Maksātnespējas administrācija pieņēma lēmumu, ar kuru atzina pārkāpumus administratores rīcībā un ka administratore nav ievērojusi Maksātnespējas likuma normas. Lēmumā tika konstatēts, ka pastāv pamatotas šaubas par objektivitāti, tostarp, pieaicinot kā speciālistus ar sevi saistītas personas un komersantus. Netiek nodrošināta likumīga un efektīva maksātnespējas procesa gaita – slēdzot ekonomiski nepamatotus līgumus. Tāpat nav  arī iesniegts Uzņēmumu reģistrā pieteikums par SIA “Roņu ieleja 2” izsoli. Administratore viņai piešķirtās tiesības un pienākumus nav izmantojusi labticīgi, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras un nenodrošinot efektīvu maksātnespējas procesa gaitu un iegūtos līdzekļus novirzot ar sevi saistītām personām un komersantiem.

2017. gada augustā maksātnespējas administrācija paziņojusi, ka no amata atstādināta maksātnespējas administratore Liene Ābola. Zīmīgi, ka SIA “Roņu ieleja 2” kreditoru sapulču norises vieta bijusi nozīmēta Rīgā, Antonijas ielā 7, kas sasaucas ar Māra Sprūda un citu maksātnespējas administratoru bijušajām un esošajām  biroja adresēm un iemantojusi nu jau bēdīgi slavenu oreolu.

Saskaņā ar publiski pieejamiem datiem, personas, kas, iespējams, bijušas saistītas ar “Roņu ieleja 2” maksātnespējas procesu, ir no amata atstādinātā Liene Ābola, Aigars Lūsis (kurš lietā figurē arī kā Ābolas palīgs šajā maksātnespējas procesā), zvērināts advokāta palīgs Raivis Stumbergs, kurš nereti piedalījies kreditoru sapulcēs kā protokolists, kā arī maksātnespējas administrators Arvīds Balodis.

“Roņu ieleja 2” viens no kreditoriem ir “Luminor bank”, bijusī “Nordea Bank Plc” Latvijas filiāle, kuru kreditoru sapulcēs ir pārstāvējis Sandis Saulītis. Viņa persona izgaismojās iepriekšējā skaļajā maksātnespējas administratoru aizturēšanas lietā saistībā ar Naura Durevska apcietināšanu.

Jau vēstījām, ka šodien Valsts policija (VP) aizdomās par noziedzīgiem nodarījumiem maksātnespējas procesa laikā aizturējusi četras personas, tostarp jau apsūdzētā statusā esošo kādreizējo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu un kādreizējo Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru un administratoru Aigaru Lūsi.

Kā informē Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte, par noziedzīgiem nodarījumiem, kas veikti maksātnespējīga uzņēmuma administrēšanas laikā un kuru izdarīšanas rezultātā cietušajām personām nodarīti zaudējumi lielā apmērā, šī gada 24. aprīlī Valsts policijas ENAP darbinieki aizturējuši četras personas, kuru vidū ir bijušie un esošie maksātnespējas administratori un advokāti. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kopumā desmit kratīšanu laikā izņemti dokumenti, elektroniskie datu nesēji un citi pierādījumi. Aizturēšanas veiktas agrāk uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kas tiek veikts pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas, 215. panta otrās daļas un 196. panta otrās daļas. 

Aizturēšanas veiktas agrāk sāktā kriminālprocesā, kas tiek izmeklēts pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas, 215.panta otrās daļas un 196.panta otrās daļas. Kriminālprocess pašlaik ir ENAP lietvedībā. Kriminālprocess sākts jau pirms vairākiem gadiem.

Iepriekšminētie Krimināllikuma panti paredz atbildību par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, maksātnespējas procesa kavēšanu, kā arī pilnvaru ļaunprātīga izmantošana un pārsniegšanu.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju policija patlaban nesniedz, tostarp vai aizturētajām personām ir piemēroti drošības līdzekļi.

Jau ziņots, ka Sprūdu ENAP citā kriminālprocesā aizturēja pagājušā gada jūnijā. Sprūdu atbrīvoja šogad februārī pēc tam, kad tiesa viņam noteica pusmiljona eiro lielu drošības naudu. Šī ir lielākā drošības naudas Latvijas tiesu sistēmas vēsturē un to oficiāli samaksāja viņa brālis, uzņēmējs Kristaps Sprūds.

Iepriekš prokuratūra Sprūdam uzrādīja apsūdzību par izspiešanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Sprūdam inkriminē aptuveni miljons eiro izspiešanu grupā un šīs summas legalizēšanu.

Lietā apsūdzētas vēl piecas personas, tostarp finansists Jorens Raitums, kuram inkriminē izspiešanu un nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu. Tāpat apsūdzētā statusā ir bijušais administrators Ilmārs Krūms.

Lietā apsūdzēti arī būvuzņēmējs Mārtiņš Krūms, uzņēmējs Guntars Slišāns, kā arī Īrijas pilsonis, uzņēmējs Timotijs Kellijs.

Valsts policija paziņojumā presei par lietas nodošanu prokuratūrai apsūdzību celšanai rakstīja, ka 2016.gadā, izmantojot "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu savtīgās interesēs, maksātnespējas administratori pēc iepriekšējas vienošanās veica izspiešanu organizētā grupā kopā ar vēl četrām personām.

Janvāra vidū Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka Sprūds un Krūms draudējuši konfiscēt "Trasta komercbankas" kreditoru naudu.

Izmeklēšana uzskatot, ka Sprūds, Krūms un vēl četri cilvēki no bankas kreditoriem, kas gaidījuši savu kārtu saņemt bankā iestrēgušo naudu, izspieduši pamatīgas summas. Likumsargu ieskatā, dažiem bankas kreditoriem tika paziņots - lai atgūtu noguldījumus, ir jādalās. Esot izmantoti arī draudi. Kreditoriem esot norādīts, ja Krūmam, Sprūdam un pārējiem nesamaksās, tad kreditoriem pienākošos naudu atzīmēs kā noziedzīgi iegūtu, un viņi to vienkārši neredzēs, vēstīja raidījums.

2017.gada jūnijā Valsts policija veica 16 kratīšanas, kuru laikā izņemti svarīgi dokumenti un naudas līdzekļi vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tika arestēti vairāki nekustamie īpašumi, luksus klases automašīnas un vairāki simti tūkstoši eiro skaidrā naudā. 

Ar "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu saistītajā un pašlaik prokuratūras lietvedībā esošajā kriminālprocesā apvienota arī lieta par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos.

2017.gada vasarā vēstījām, ka lietā bija iesaistīts Sprūds, viņa dzīvesbiedre bijusī maksātnespējas administratore Ilze Gulbe, kā arī kādreizējais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, bijušais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ģenerālsekretārs Lūsis. Šajā procesā Sprūdam tika inkriminēta piesavināšanās.

Ņemot vērā iepriekšminēto apvienotajā krimināllietā kopumā figurē 11 personas - visi iepriekšminētie, kā arī saskaņā ar "De facto" šogad martā ziņoto - uzņēmuma "Sužu pussala" oficiālie līdzīpašnieki vai amatpersonas - nekustamo īpašumu uzņēmējs Vjačeslavs Holmins, bijusī Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Diāna Mašina, kas savulaik pati notiesāta par nelikumīga lēmuma taisīšanu, Oskars Ercens, kurš savulaik bijis Sprūda darbinieks un "Peltes īpašumu" maksātnespējas procesa laikā ir rīkojies viņa vārdā kā pilnvarnieks.