foto: LETA
Turpmāk pensionāru atraitņi varēs saņemt daļu no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas
Sabiedrība
2018. gada 26. aprīlis, 16:37

Turpmāk pensionāru atraitņi varēs saņemt daļu no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas

LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņems pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saeima šos grozījumus šodien izskatīja steidzamības kārtībā, atbalstot to divos lasījumos. Galīgajā lasījumā likumprojektu atbalstīja 80 deputāti, neviens parlamentārietis nebija pret vai atturējies balsojumā.

Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām piedāvāja darba grupa. Kopumā atbalstu guva vairāki ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

foto: LETA

Vēl no šā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995.gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995.gada beigām. Tomēr likumprojekts paredz, ka šādas izmaiņas būtu attiecināmas arī uz tiem pensionāriem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

Likumprojekts arī paredz izmaiņas attiecībā uz apbedīšanas pabalstu. Likums nosaka, ka pensija saņēmēja nāves gadījumā viņai ģimenei un personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensiju apmērā. Tā kā piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam nav pensijas sastāvdaļa, tā netiek iekļauta apbedīšanas pabalsta apmērā. Taču aizvien lielāku cilvēku neizpratni rada tas, ka pensionāra nāves gadījumā pabalsts ir mazāks nekā mirušā iepriekš saņemtie divu mēnešu ienākumi, teikts likumprojekta anotācijā.

Ņemot vērā, ka no 1.jūlija daļai pensionāru piemaksas tiks palielinātas, šī starpība būšot vēl lielāka. Līdz ar to likumā paredzēts veikt grozījumus, kas paredzētu, ka apbedīšanas pabalstu izmaksātu mirušā divu pensiju apmērā, ieskaitot pie tās piešķirto piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada beigām.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka piemaksu palielināšanai papildu nepieciešams finansējums šogad būtu 1,03 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 2,05 miljoni eiro, bet apbedīšanas pabalsta palielināšanai nepieciešamie papildu finanšu līdzekļi 2019.gadā ir 1,8 miljoni eiro.

Izdevumi pārdzīvojušā laulātā pabalsta izmaksai būtu ap 8 miljoniem eiro gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās