foto: LETA
Atbalsta iespēju no reģistra izslēgt augstskolas uzreiz pēc lēmuma par akreditācijas atteikumu
Tava izglītība
2018. gada 26. aprīlis, 15:48

Atbalsta iespēju no reģistra izslēgt augstskolas uzreiz pēc lēmuma par akreditācijas atteikumu

LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas paredz iespēju no Augstskolu reģistra izslēgt augstākās izglītības iestādi, ja ārkārtas akreditācijā pieņemts lēmums atteikt akreditēt augstskolu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grozījumi, kurus parlamentā pirms nepilna gada iesniedza Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, tika izstrādāti darba grupā izglītības kvalitātes, konkurētspējas un eksportspējas veicināšanai.

Patlaban likums nosaka, ka augstskolu vai filiāli izslēdz no reģistra, ja izglītības iestādes dibinātājs ir iesniedzis iesniegumu par augstskolas likvidēšanu vai filiāles slēgšanu, ja augstskola, kura atvērusi filiāli, tiek izslēgta no reģistra, ja gada laikā pēc augstskolas vai filiāles reģistrēšanas nav saņemta licence studiju programmas īstenošanai, ja gada laikā pēc licences saņemšanas nav uzsākta paredzēto studiju programmu īstenošana, ja visām augstskolai vai filiālei izsniegtajām studiju programmu licencēm ir beidzies derīguma termiņš, tās ir atņemtas vai anulētas, kā arī pamatojoties uz tiesas nolēmumu.

Grozījumu projekts paredz papildināt likuma normu ar iespēju augstskolu izslēgt no reģistra, ja ārkārtas akreditācijas rezultātā pieņemts lēmums atteikt akreditēt augstskolu.

Pagājušajā gadā notikušajā atbildīgās Izglītības komisijas sēdē tika uzsvērts, ka augstskolu, kurām tiktu atteikta akreditācija, studentiem "nebūtu jāpaliek uz ielas". Studentu pāreju uz citu augstskolu līdzvērtīgām studiju programmām paredz starp augstākās izglītības iestādēs noslēgtie savstarpējie līgumi.

Likumprojekts arī paredz dot iespēju augstskolām un koledžām izvēlēties studiju virziena akreditācijas laikā veicamās studiju virziena novērtēšanas organizētāju - Akadēmiskās informācijas centru vai Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļautu kvalitātes nodrošināšanas aģentūru.

Tēmas