Jānis Vanags bažīgs, ka kristīgā pasaule nu ir apdraudēta. VIDEO
Vanags intervijā televīzijai: "Mūsu pievilcība ir spējā neatdarīt ļaunu ar ļaunu".
Sabiedrība
2016. gada 24. marts, 08:11

Jānis Vanags bažīgs, ka kristīgā pasaule nu ir apdraudēta. VIDEO

Jauns.lv

Islāma fundamentālisti rīko uzbrukumus pret kristīgo pasauli un sekulāro dzīvesveidu, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags.

Viņš atzina, ka sadursmes Eiropā izraisa tas, ka kontinentā ienāk liela masa cilvēku, kuriem ir cita vērtību sistēma. "Musulmaņiem, kas ienāk no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem austrumiem jāpiedzīvo reformācija, lai tie kļūtu par eiropiešiem," teica Vanags.

Arhibīskaps pauda arī uzskatu, ka kristīgā pasaule ir apdraudēta. "Eiropa un Ziemeļamerika ir postkristietības pasaule. Pret to ir vērsta islāmistiskā teoloģija - ka tā ir aplama un ačgārna dzīves sistēma. Uzbrukums tiek vērsts pret sekulāro dzīvesveidu," sacīja Vanags.

LELB arhibīskaps aicināja valsts institūcijas un Eiropas līderus skaidri saprast notiekošo un uzsvēra, ka tie ir pārrēķinājušies ar iepriekšējiem situācijas novērtējumiem. "Cilvēki, kas bēg no karadarbības ar ģimenēm un bērniem, viņiem tiešām ir vajadzīga palīdzība. [Mēs] sagaidām, ka varasiestādes spēs izšķirt, kas ir bēgļi un kas tiešām ir migranti. Nodrošināt, ka divas plūsmas tiek sašķirotas," atzina Vanags.

Tāpat viņš aicināja padomāt par garīgo stabilitāti, akcentējot, ka tikai tā cilvēks var atrast īstu mieru.

Viņš uzsvēra, ka tiem cilvēkiem, kuri bēg no kara ar ģimenēm un bērniem, ir vajadzīga palīdzība, taču sabiedrība sagaida, ka drošības iestādes spēs kontrolēt migrācijas procesu, lai nošķirtu bēgļus, savukārt tos, kuriem šis statuss nepienākas, nosūtītu atpakaļ.

Vanags stāstīja, ka daudzi islamticīgie, redzot teroristu rīcību un nežēlastību, pievērsušies kristīgajai ticībai.

Vanags piebilda, ka mēs mēdzam pārspīlēt cilvēces attīstības un civilizācijas pakāpi, Pie pirmās izdevības cilvēkos parādās tumšās dziņas, sadistiskās tieksmes, vēlme izjust varu pār otru cilvēku. "Ir biedējoši, cik plāna ir šī civilizācijas kārtiņa," teica arhibīskaps, komentējot teroraktu Briselē.

Viņš norādīja, ka Islāma fundamentālisti uzbrūk kristīgajai pasaulei. Eiropā ienāk liela cilvēku masa, kuriem ir citas vērtības. Arhibīskaps uzskata, ka kristīgā pasaule ir apdraudēta.

Intervija ar arhibīskapu (24.03.16.):


BNS/LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA