foto: LETA
Pateicībā par ievērojamām iemaksām valsts budžetā VID neveiks nodokļu kontroli 2236 uzņēmumos
Valsts ieņēmuma dienesta ēka.
Sabiedrība
2018. gada 26. aprīlis, 11:35

Pateicībā par ievērojamām iemaksām valsts budžetā VID neveiks nodokļu kontroli 2236 uzņēmumos

LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz 2019.gada maijam 2236 uzņēmumiem pateicībā par sadarbību un ievērojamām iemaksām valsts budžetā neveiks nodokļu kontroles pasākumus, informēja VID.

Dienestā informēja, ka VID pateicas visiem godprātīgajiem un atbildīgajiem nodokļu maksātājiem, īpaši tiem 2236, ar kuriem pagājušajā gadā bijusi sekmīga sadarbība, kuriem bijusi augsta nodokļu saistību izpildes disciplīna un kuri veikuši ievērojamas iemaksas valsts budžetā. 1920 uzņēmumi VID pateicības rakstus saņem atkārtoti, bet 316 - pirmo reizi. Visiem šiem uzņēmumiem VID neplāno veikt nodokļu kontroles pasākumus līdz pat 2019.gada 1.maijam.

VID regulāri izvērtē nodokļu saistību izpildi valstī. Veicot šo uzdevumu, jau piekto gadu VID izveidojis to uzņēmumu sarakstu, kuri godprātīgi pildījuši normatīvajos aktos noteikto un kuru veiktās nodokļu iemaksas budžetā pagājušajā gadā pārsniedza 100 000 eiro. Atzinīgi vērtējot šādu uzņēmumu atbildīgo attieksmi pret nodokļu nomaksu, VID ir nosūtījis šiem uzņēmumiem pateicības rakstus, kuros arī apliecina, ka līdz nākamā gada 1.maijam tiem nav paredzēts veikt nodokļu kontroles pasākumus.

Veidojot šo sarakstu, tiek rūpīgi izvērtēta VID rīcībā esošā informācija. Tā piemēram, tiek vērtēts, vai nodokļu maksātājam nav nodokļu parādu, kāds ir darba ņēmēju vidējās darba samaksas apmērs un kāds ir samaksāto nodokļu apjoms attiecībā pret apgrozījumu. Tāpat tiek vērtēts arī tas, vai uzņēmums deklarē pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu no budžeta, vai strādā ar peļņu vai zaudējumiem, vai VID rīcībā  ir riska informācija nodokļu, muitas vai akcīzes jomā, tajā skaitā, vai nodokļu maksātāja darījuma partneri nav uzskatāmi par riskantiem, kā arī tas, vai VID rīcībā nav informācija par veiktiem aizdomīgiem darījumiem.

Tikai gadījumos, ja vēstules saņēmušajam uzņēmumam tomēr tiks konstatēti būtiski nodokļu nenomaksas riski vai nodokļu normatīvo aktu neievērošanas gadījumi, VID veiks atbilstošus nodokļu administrēšanas pasākumus.