foto: Ekrānuzņēmums
"Šausmīgi žēl, ka Valsts kontrole uz tiem datiem nepaskatās" - Melbārde atbild uz pārmetumiem par sliktu saimniekošanu
Kultūras ministre Dace Melbārde sacīja, ka kultūras iestāžu darbu nevar ieplānot 4 gadus uz priekšu, jo darbs ir ļoti radošs.
Kultūra
2018. gada 24. aprīlis, 17:13

"Šausmīgi žēl, ka Valsts kontrole uz tiem datiem nepaskatās" - Melbārde atbild uz pārmetumiem par sliktu saimniekošanu

RīgaTV 24

“Tā ir nepilnīga efektivitātes mērīšanas metodika. Ja mēs skatāmies pēc tā, kā, piemēram, Eurostat mēra kultūru, tad mēs esam absolūti pirmrindnieki. Šausmīgi žēl, ka Valsts kontrole uz tiem datiem nepaskatās. Mēs esam līdzās Zviedrijai, Dānijai, tādām valstīm, kuras pamatīgi dotē savu kultūru. Mēs ar saviem resursiem esam turpat viņiem blakus vai virs. Kultūras patēriņa ziņā mēs esam viena no top 3 valstīm Eiropas Savienībā,” kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) sacīja RīgaTV 24 raidījumā "TOP5", komentējot Valsts kontroles (VK) likumības un lietderības revīzijas ziņojumā "Kāda ir valsts loma profesionālā teātra un mūzikas mākslas jomā" izdarītos secinājumus.

Melbārde norādīja, ka VK efektivitāti mēra kvantitatīvi, tomēr kultūras jomā būtu jāņem vērā arī kvalitatīvi rādītāji: “Ja man prasa kā kultūras speciālistam un cilvēkam, kuram ir maģistra grāds kultūras menedžmentā, tad es teiktu, ka kultūrā efektivitāte un produktivitāte vairāk ir jāvērtē pēc rezultātiem, kas ir mērāmi gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi.”

foto: Ekrānuzņēmums
Kultūras ministre Dace Melbārde sacīja, ka kultūras iestāžu darbu nevar ieplānot 4 gadus uz priekšu, jo darbs ir ļoti radošs.

Ministre sacīja, ka kultūras iestāžu darbu nevar ieplānot 4 gadus uz priekšu, jo darbs ir ļoti radošs. Viņasprāt, pārmetumi par skaitlisku novirzīšanos no plāna ir mulsinoši. “Viens konkrēts pārmetums ir tāds, ka 2016. gadā Kultūras ministrijas līgumā bija paredzēts, ka Latvijas koncerti spēlēs 22 latviešu oriģināldarbus, bet viņi ir nospēlējuši 200! Un tas ir neefektīvi – mēs nepareizi plānojam! Tas drusku mulsina, jo jāsaprot, ka kultūrā radošos procesus nevar ielikt tik dzelžainos rāmjos,” skaidroja Melbārde.

Viņa atzina, ka var noteikt minimumu, kas šīm iestādēm būtu jāizpilda. “Varbūt ir kaut kādi minimumi, ko mēs nosakām līgumos, ko slēdzam katru gadu ar katru koncertorganizāciju vai katru teātri. Mēs precīzi runājam par to, cik daudz izrādes ir jāspēlē ārpus Rīgas, cik daudz ir jāpadomā par bērnu auditorijām, cik jābūt jaundarbiem utt. Mēs nosakām kaut kādu minimumu, bet katra institūcija ir ļoti radoša,” sacīja kultūras ministre.

Melbārde arī norādīja, ka no VK puses nav korekti pārmest kapitālsabiedrībām stratēģijas trūkumu: “Piemēram, ir konkrēts punkts, ka mūsu 14 kapitālsabiedrības nestrādājot atbilstoši stratēģijām. Viņām šīs stratēģijas nav. Nav taisnība! Visām ir stratēģijas. Bet neņem vērā to, ka valsts kapitālsabiedrības stratēģiju izstrāde ir nenormāli pārbirokratizēta un, lai apstiprinātu vienu stratēģiju, paiet pusotrs gads! Tas nenozīmē, ka šīs stratēģijas nav.”