Nīcas novadā vēlas būvēt ūdeļu fermu
Fermā paredzēta vieta 4000 ūdeļu mātēm, izaudzējot līdz 20 000 ūdeļu gadā.
Novadu ziņas
2016. gada 25. marts, 19:43

Nīcas novadā vēlas būvēt ūdeļu fermu

Jauns.lv

SIA "Minkland" vēlas būvēt ūdeļu fermu Nīcas pagastā. Līdz 20.aprīlim norisināsies kažokzvēru fermas būvniecības ieceres sabiedriskā apspriešana, paziņoja Nīcas novada pašvaldībā.

Būvniecības iecere paredz kažokzvēru fermas būvniecību zemes gabalā, ko no Nīcas novada domes nomā SIA "Minkland". Fermā paredzēta vieta 4000 ūdeļu mātēm, izaudzējot līdz 20 000 ūdeļu gadā. Netiek plānota kažokzvēru kaušana, ādu noņemšana un apstrāde, kā arī fermā nav paredzēta barības sagatavošana - to piegādās specializēts barības sagatavošanas uzņēmums.

Kopumā paredzēts izveidot 13 kažokzvēru sprostu nojumes, kūtsmēslu krātuvi, slēgtu silosu jeb barības tvernti, šķūni un saimniecības ēku, kurā būs izvietotas darbinieku telpas un palīgtelpas.

9,5 hektārus lielajā zemes gabalā "Kalnišķu pļava", kur plānots būvēt fermu, ir pieļaujama lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumu apbūve. Zemes gabals atrodas dabas parka "Pape" Papes polderī, pie dabas parka ziemeļu robežas. Uz šo teritoriju attiecas dabas parka "Pape" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kas noteic arī to, ka bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas aizliegts ierīkot jaunas lauksaimniecības dzīvnieku - ierobežotā platībā turētu savvaļas sugu dzīvnieku - audzētavas, kā arī iežogotas platības savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai nebrīvē.

Kā teikts paziņojumā par būvniecības ieceres nodošanu sabiedriskajai apspriešanai, kažokzvēru audzēšanas procesā veidosies nebūtiskas smakas no dzīvniekiem un kūtsmēsliem, bet fermā nav paredzētas darbības, kas radītu būtisku smaku emisiju. Barības sagatavošana, ģērēšana vai kažokzvēru ādu apstrāde netiks veikta - fermā paredzēta tikai zvēru audzēšana.

Ņemot vērā līdzīgu fermu pieredzi, tiek solīts, ka smaku emisija būs neliela un nepārsniegs normatīvajos aktos noteiktos lielumus. Zemesgabala "Kalnišķu pļava" apbūvei izvēlētā vieta atrodas tālāk par 300 metriem no tuvākajos īpašumos esošās dzīvojamās apbūves. Kažokzvēru fermu paredzēts izvietot zemes gabala ziemeļrietumu daļā, kam piekļaujas meži no ziemeļu un rietumu puses, nodrošinot aizvēju no valdošajiem vējiem.

Kūtsmēslus, kas veidojas zem kažokzvēru sprostiem, paredzēts savākt renēs un novadīt uz kūtsmēslu krātuvi, no kurienes kūtsmēsli ar asenizācijas tehniku pārvedami utilizācijai vai pārstrādei.

Fermā paredzami saimnieciskie notekūdeņi no personāla telpām, un pirms to novadīšanas notekgrāvī paredzēts uzstādīt bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, nodrošinot atbilstošu notekūdeņu attīrīšanu.

Saimnieciskās darbības atkritumus paredzēts novietot slēgtos konteineros ar tālāku izvešanu uz atkritumu poligoniem. Kritušos dzīvniekus paredzēts novietot slēgtos konteineros un izvest utilizācijai pēc vajadzības.

Kažokzvēru fermu paredzēts nožogot ar divus metrus augstu žogu.

Informatīvie materiāli par būvniecības ieceri apskatāmi līdz 2016.gada 20.aprīlim. Arī atsauksmes var iesniegt līdz 20.aprīlim Nīcas novada domē pie sekretāres.

Būvniecības prezentācijas pasākums notiks 30.martā plkst.18 Kalnišķu sabiedriskajā centrā Nīcas pagastā.

SIA "Minkland" dibināta 2013.gada oktobrī. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rolands Edžiņš. "Minkland" pamatkapitāls ir 13 310 eiro.

2015.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 421 101 eiro, un tas strādāja ar 2278 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA

Tēmas