foto: LETA
Topošajiem policistiem un glābējiem atvieglos fiziskās sagatavotības prasības - liela daļa jauniešu vairs nespēj tās izpildīt
Iekšlietu struktūrās dienošajiem atvieglos fiziskās sagatavotības prasības.
Sabiedrība
2018. gada 17. aprīlis, 17:31

Topošajiem policistiem un glābējiem atvieglos fiziskās sagatavotības prasības - liela daļa jauniešu vairs nespēj tās izpildīt

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas paredz policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem un cietumu uzraugiem atvieglot fiziskās sagatavotības prasības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar likumu viena no obligātajām dienesta prasībām IeM padotības iestāžu - Drošības policijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Iekšējās drošības biroja, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām - ir fiziskās sagatavotības atbilstība Ministru kabineta noteiktajām prasībām. Fiziskā sagatavotība tiek pārbaudīta reizi gadā, iestādei pieņemot no amatpersonas atbilstošas ieskaites.

IeM norāda, ka līdzīgi kā karavīru atlases procesā, arī IeM sistēmas koledžu uzņemšanas procesā konstatēts, ka ar katru gadu mazāk jauniešu var nokārtot fiziskās pārbaudes, kas rada būtiskas personāla atjaunotnes problēmas. Piemēram, Valsts policijas koledžas reflektantu vidū fiziskās sagatavotības pārbaudi 2013.gadā nenokārtoja 42,8%, bet 2016.gadā - jau 50,4% personu.

Saskaņā ar Sporta medicīnas valsts aģentūras apkopojumā iegūtajiem rezultātiem jau 2010.gadā secināts, ka vairāk nekā pusei Latvijas skolēnu fiziskā sagatavotība ir zem vidējā līmeņa, ko uzskatāmi apstiprina IeM sistēmas koledžu uzņemšanas informācija.

Ņemot vērā iepriekšminēto, IeM sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz noteikt 2000 metru krosa disciplīnu vīriešiem vecumā no 36 līdz 40 gadiem. Šobrīd šai grupai jāskrien trīs kilometru kross. Tāpat visu vīriešu grupu spēka disciplīnās paredzēta izvēles iespēja starp pievilkšanos un roku saliekšanu un iztaisnošanu balstā guļus, kas nodrošināšot vienlīdzīgu pieeju pret dažādu amatpersonu vecumu grupām un kategorijām.

Vienlaikus minimālais pievilkšanās pie stieņa reižu skaits tiek palielināts par divām reizēm grupā, kurā ir 29 gadi un jaunāki vīrieši. Tāpat minimālais pievilkšanās pie stieņa reižu skaitu plānots palielināt par vienu reizi vecumā grupā no 30 līdz 35 gadiem. Šādas normas sekmēšot spēka disciplīnas prasību labāku sasaisti ar dienesta funkciju izpildes nosacījumiem.

Lai mazinātu negatīvo ietekmi uz personāla atjaunošanu, grozījumi paredz nosacījuma ieviešanu, līdzīgi kādi pastāv kandidātu atlasē Nacionālajos bruņotajos spēkos, proti, ja IeM sistēmas koledžas reflektantam fiziskās sagatavotības pārbaudē pietrūkst neliels punktu skaits, bet pārējie uzņemšanas nosacījumi un pārbaudes ir sekmīgi izpildītas, tad komisija var akceptēt pārbaudes nokārtošanu. Tas gan nozīmē, ka izglītības procesā būs jāizveido kadeta individuāls fiziskās sagatavotības paaugstināšanas plāns, lai uzlabotu kadeta sniegumu attiecīgajās fiziskajās disciplīnās.

Grozījumi attieksies IeM padotības iestādēm - Valsts policiju, Valsts robežsardzi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Iekšējās drošības biroju, kā arī IeM sistēmas koledžām, kurās skolo policistus, robežsargus un ugunsdzēsējus. Tāpat grozījumi paredzēti Tieslietu ministrijas padotības iestādei - Ieslodzījumu vietu pārvaldei.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās