foto: Google Maps
Pie kriminālatbildības sauc divus bijušos "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes locekļus
Abas personas iespējamā nozieguma izdarīšanas brīdī ieņēma "Latvijas autoceļu uzturētājs" aldes locekļu amatus.
112
2018. gada 16. aprīlis, 17:22

Pie kriminālatbildības sauc divus bijušos "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes locekļus

LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības divus kādreizējos VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) valdes locekļus par amatpersonas bezdarbību saistībā ar ceļu uzturēšanai paredzētu automašīnu iegādi.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka  apstiprināja, ka abas personas iespējamā nozieguma izdarīšanas brīdī ieņēma LAU valdes locekļu amatus.

Personas ar lēmumu vēl nav iepazīstinātas, tāpēc prokurore plašākus komentārus par lietu nesniedz. Personu vārdus Eiduka neatklāja.

LAU šajā lietā ir cietušais, apliecināja Eiduka.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" svētdien ziņoja, ka kriminālprocess ir, iespējams, pret bijušo LAU valdes locekli Ainaru Vilnīti un bijušo LAU vadītāju Aivaru Siliņu. Abi patlaban valdē vairs nestrādā.

"de facto" vēstīja, ka LAU iepriekš nolēma vērsties pret bijušo valdi par tās savulaik akceptēto darījumu - īpašu mašīnu pirkšanu ceļu uzturēšanai ziemas apstākļos. Civilprasību par zaudējumu aptuveni 190 000 eiro apmērā piedziņu LAU tiesā iesniedza pirms pieciem gadiem. Atbildētāji ir visi pieci valdes locekļi, kas amatā bija 2011.gada rudenī - Siliņš, Vilnītis, Vilnis Urbanovičs, Ivars Bārdiņš un Olga Pētersone.

Aprīļa sākumā notika kārtējā tiesas sēde, kurā lietas izskatīšanu atlika līdz novembrim, jo lietā iesniegts priekšlikums par izlīguma sarunu organizēšanu. Tomēr to, ka LAU nodarīti jelkādi zaudējumi, pilnībā neatzīst vismaz četri valdes locekļi.

Jau ziņots, ka LAU iesaistīts arī citā kriminālprocesā. Šogad 4.aprīlī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veica kratīšanu LAU. KNAB priekšnieks Jēkabs Straume intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzinis, ka kriminālprocess sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu personu grupā.

Straume nekomentēja, vai tas ir saistīts ar kādiem uzņēmuma iepirkumiem, kā izskanējis publiski.

Kriminālprocesā ir atsevišķas personas, kurām ir noteikts statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Personu skaitu gan KNAB priekšnieks neatklāja.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kratīšana, iespējams, ir saistīta ar kādu 2016.gada iepirkumu, kurā ir iesaistīts uzņēmums SIA "Vlakon", kas ir bijis viens no vairākiem iepirkumā iesaistītajiem uzņēmumiem. Tāpat kratīšana varētu būt saistīta ar bijušo LAU valdes priekšsēdētāju Vladimiru Kononovu, kurš no šī amata atkāpās pērn augusta sākumā.

Tāpat aģentūras LETA rīcībā esoša informācija liecina, ka kratīšana LAU, iespējams, notikusi uzņēmuma Publisko iepirkumu departamenta jurista Jāņa Padēla darba vietā.