foto: Edijs Pālens/LETA
Latvija atbalsta sabiedroto gaisa uzbrukumu Sīrijā
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Politika
2018. gada 14. aprīlis, 10:04

Latvija atbalsta sabiedroto gaisa uzbrukumu Sīrijā

Jauns.lv / LETA

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) uzskata, ka ASV, Francijas un Lielbritānijas veiktie raķešu triecieni Sīrijas militārai infrastruktūrai ir atbilstoša rīcība, lai nepieļautu turpmāku ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, - teikts ĀM paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV, Francijas un Lielbritānijas gaisa trieciens Sīrijā

ASV, Francijas un Lielbritānijas gaisa spēki sestdienas rītā veica gaisa triecienus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem Damaskā un ...

gallery icon
59

Ķīmisko ieroču pielietošana ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un smags noziegums, kam nav un nevar būt attaisnojuma, uzsver ĀM.

ĀM arī pauž nožēlu par Krievijas 10.aprīļa lēmumu izmantot veto tiesības ANO Drošības padomē, apturot rezolūcijas projektu par jauna neatkarīga izmeklēšanas mehānisma par ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā izveidi. "Šī ir jau sestā reize, kad Krievija izmanto veto tiesības saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. Šāda rīcība negatīvi ietekmē starptautiskās sabiedrības diplomātisko rīcībspēju novērst ķīmisko ieroču izmantošanu," norāda ĀM.

ĀM piebilst, ka arī turpmākajās Drošības padomes sēdēs Krievija rīcība skaidri apliecināja to, kas ir bijis redzams jau vairākus gadus, kopš Krievija ar militāriem līdzekļiem iesaistījās Sīrijas konfliktā. "Krievija aizstāv Sīrijas oficiālo varu, piesedzot un atbalstot tās noziedzīgo rīcību," akcentē ĀM. Līdz ar to šīs nedēļas laikā tika izsmeltas iespējas, lai panāktu diplomātisku risinājumu 7.aprīlī Dumā veiktā ķīmisko ieroču uzbrukuma seku izmeklēšanai, skaidro ministrijā.

Sīrijas pilsoņkara ikdienas šausminošās ainas

Sīrijas pilsoņkarš, kas notiek jau kopš 2011. gada marta paņēmis jau vairāk nekā 330 000 cilvēku dzīvību. Civiliedzīvotāju upuru vidū ...

gallery icon
57

ĀM nosodīja kārtējo ķīmisko ieroču uzbrukumu Dumā, Sīrijā, kad saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem no smagiem toksiskiem ievainojumiem gāja bojā 43 civiliedzīvotāji un 500 saņēma medicīnisku palīdzību.

ĀM uzsver, ka 7.aprīlī veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Ņemot vērā kritisko humanitāro situāciju Austrumgutā un Sīrijā kopumā, ministrija aicina visas puses, īpaši Sīrijas valdību un Krieviju nekavējoties un pilnībā visā Sīrijas teritorijā ievērot ANO Drošības padomes rezolūciju par pamiera ieviešanu.

Vienlaikus ĀM aicina konfliktā iesaistītās puses konstruktīvi iesaistīties ANO vadītajā miera sarunu procesā, lai panāktu konflikta politisku risinājumu saskaņā ar iepriekš pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju par politiskās pārejas procesa elementiem Sīrijā.

Kā ziņots, ASV, Francijas un Lielbritānijas bruņotie spēki sestdienas rītā deva raķešu triecienus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās