foto: ekrānuzņēmums no video
Internetā smej par krievu žurnālistu, kurš aizrautīgi stāsta, ka ir atradis, kur ārstē Sergeju Skripaļu
Kopš incidenta Solsberi, apgalvojumi, ka ziņas par Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu ar ļoti bīstamo un grūti iegūstamo “Novičok” esot “vien teātris”, Kremļa propagandu izplatošajos medijos ir bieža parādība.
Sabiedrība
2018. gada 12. aprīlis, 15:54

Internetā smej par krievu žurnālistu, kurš aizrautīgi stāsta, ka ir atradis, kur ārstē Sergeju Skripaļu

Jauns.lv

Cenšoties diskreditēt rietumu presē publicēto informāciju saistībā ar bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu, krievu televīzija “Ren TV” publicējusi sižetu, kurā redzams, kā žurnālisti iekļūst Solsberi apgabala slimnīcā, traucē slimnīcas personālu un apgalvo, ka ir atraduši durvis, aiz kurām tiek slēpts saindētais Skripaļs. Zīmi, uz kuras rakstīts "Bīstami - slidena grīda" korespondents iztulko kā "Ieeja aizliegta - ieturēt distanci!"

Britu medijs “Independent” ziņo, ka Krievijas telekanāla “Ren TV” žurnālisti agrās trešdienas rīta stundās ar kameru iekļuvuši slimnīcā un kādu laiku blandījušies pa gaiteņiem.

Klīst pa gaiteņiem un traucē slimnīcas personālu

Pēc dažām minūtēm krievu žurnālists un filmēšanas komanda izraidīti no slimnīcas telpām, kur, kā ziņo britu medijos, policija likusi viņiem izdzēst nofilmēto materiālu.

Taču kamerā esot saglabājusies video sižeta tehniskā kopija (ar redzamu fokusa asistenta un ekspozīcijas sensoru interfeisu), kuru “Ren TV” pēcāk translējis. Sižeta kopija nonākusi arī internetā.

Tajā redzams kā ziņu korespondents ar operatoru klīst pa gaiteņiem, skaļā balsī stāstot, ka aiz durvīm, kuras ved uz slimnīcas mikrobioloģijas nodaļu, visticamāk, esot ievietots saindētais Sergejs Skripaļs.

Tūlīt pēc tam korespondents nievājoši piebilst, ka no cilvēka, kurš esot saindēts ar “indi, kuru briti dēvē par “Novičok”” pārējos, tostarp arī slimnīcas darbiniekus, šķir vien koka durvis ar uzrakstu: “Ienākt aizliegts – ieturiet distanci”.

Pēcāk kamera pievērsās uz durvīm esošajam uzrakstam, kurš patiesībā vienkārši brīdina par slidenu grīdas virsmu.

Slimnīcā visapkārt esot “dīvainas neatbilstības”

Pēcāk “Ren TV” sižetā redzams, kā žurnālists tikpat skaļā tonī angļu valodā uzrunā slimnīcas personālu, jautājot, kur var noskaidrot vairāk par Sergeja Skripaļa veselības stāvokli.

Garāmejošās darbinieces atbild, ka sīkāku informāciju nevar sniegt, savukārt žurnālists piebilst, ka “personāls, acīmredzot, nebaidās pārvietoties tik tuvu Skripaļam vienkāršā apģērbā” un, ka “dīvainas neatbilstības esot novērojamas visapkārt”.

“Independent” vēsta, ka daļa no sižeta esot bijusi veltīta visnotaļ savādai pastaigai pa slimnīcas gaiteņiem, kuras laikā korespondents norādījis uz tur izvietotajiem kafijas automātiem, pie sienām pakārtajām gleznām un piebildis, ka šeit esot “ļoti daudz aizvērtu durvju”.

Slimnīca nodēvē žurnālistu rīcību par “briesmīgu”

Solsberi slimnīcas pārstāvis britu medijam paudis, ka krievu telekanāla rīcība esot bijusi “briesmīga” un piebilda, ka filmēšanas komanda esot iekļuvusi slimnīcas telpās “nakts vidū un vērsušies pie personāla bez iepriekšējas saskaņošanas un atļaujas.”

Slimnīcas pārstāvji arī pauda, ka šāda veida izdarības, kuru rezultātā tiek traucēts gan pacientu, gan slimnīcas darbinieku miers, nākotnē netiks pieciestas.

Policija britu medijam apstiprināja, ka trešdienas rītā ieradās slimnīcā, reaģējot uz izsaukumu, taču informēja, ka aresti nav veikti.

Jūlija Skripaļa izrakstīta no slimnīcas

Jau ziņots, ka Sergeja Skripaļa 33 gadus vecā meita Jūlija no slimnīcas izrakstīta pirmdien un nogādāta "drošā vietā", kamēr viņas 66 gadus vecais tēvs aizvien ir slimnīcā.

Sergejs Skripaļs, kurš ir 66 gadus vecs, atguvies lēnāk, bet tiks izrakstīts no slimnīcas vēlāk, viņa piebilda.

Krievijas vēstniecība pauda gandarījumu par Jūlijas Skripaļas iznākšanu no slimnīcas, vienlaikus mudinot nekavējoties sniegt "pierādījumus tam, ka tas, kas ar viņu notiek, notiek pēc viņas brīva prāta".

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon
88

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā.

Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Solsberi slimnīcas amatpersonas pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Jūlija Skripaļa strauji atgūst spēkus un gaida dienu, kad jutīsies pietiekami labi, lai varētu pamest slimnīcu.

Slimnīca ziņoja, ka arī Sergeja Skripaļa veselības stāvoklis strauji uzlabojas.

Lielbritānija un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, kas to kategoriski noliegusi.

Šī ir pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Eiropā pielietots ķīmiskais ierocis, un incidents vēl vairāk saspīlējies Maskavas un Rietumu attiecības, abām pusēm izraidot ievērojamu skaitu pretējās puses diplomātu.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons savas valsts parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.