"Valsts nevar pastāvēt bez teritorijas." Pilsonis Andris grib, lai zemi Latvijā varētu pirkt tikai savējie
Vāc parakstus, lai zemi Latvijā varētu iegādāties tikai valsts pilsoņi. Par brīvā tirgus likumu un tirgus pastāvēšanu iniciatīvas pieteicējs gan, šķiet, nav padomājis.
Viedokļi
2016. gada 27. marts, 18:23

"Valsts nevar pastāvēt bez teritorijas." Pilsonis Andris grib, lai zemi Latvijā varētu pirkt tikai savējie

Jauns.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai zemi Latvijā varētu iegādāties tikai Latvijas pilsoņi. Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Andris Rikmanis.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka no šī gada maija tiekot atcelti ierobežojumi zemes pārdošanai ārzemniekiem, atvērts zemes brīvais tirgus. "Valsts nevar pastāvēt bez teritorijas," bažas pauž Rikmanis.

Viņš paudis viedokli, ka zemes tirgus atvēršana apdraud Latvijas valsts un latviešu nācijas pastāvēšanu. "Mēs būsim spiesti savā valstī nomāt zemi no citas valsts pilsoņiem, jo atvērt tirgu var tikai starp vienlīdzīgiem partneriem ar vienādu pirktspēju, kādas mums šobrīd nav. Ceļoties nekustamā īpašuma nodoklim, savu zemi būs spiesti pārdot arī tie, kuri šodien to nevēlas darīt, vai arī tā tiks atsavināta nodokļu parādu dēļ," brīdina Rikmanis.

Līdz ar to viņš ierosina pieņemt likumu, kurā teikts, ka zemi iegādāties īpašumā var tikai Latvijas pilsoņi. Visi pārējie cilvēki zemi varētu nomāt uz noteiktu termiņu un iepriekš saskaņotu nomas mērķi, kas nemazinātu nomātās zemes vērtību. Vēl viena opcija varētu būt pārdot zemes lietošanas tiesības, zemei nepārejot lietotāja īpašumā.

"Neticu, ka mēs savā valstī paši nevaram lemt par savu turpmāko likteni, bet jāskatās tikai uz ES regulām," uzsvēra Rikmanis.

Šādas iniciatīvas rezultātā, kā uzskata Rikmanis, sabiedrība iegūtu drošības sajūtu par nākotni, iespēju arī turpmāk dzīvot savā kultūrvidē, kā arī būt saimniekiem savā zemē.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA