foto: LETA
Lai arī skaitās pazudusi, Godmaņa "čekas lieta" tomēr ir izlasāma
Kalnmeiers: Godmaņa iespējamās sadarbības ar VDK lietas materiāli ir pieejami prokuratūrā.
2018. gada 10. aprīlis, 09:14

Lai arī skaitās pazudusi, Godmaņa "čekas lieta" tomēr ir izlasāma

Jauns.lv / LETA

Bijušā Ministru prezidenta Ivara Godmaņa iespējamās sadarbības ar Valsts drošības komiteju (VDK) lietas materiāli ir pieejami prokuratūrā, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atklāja, ka tiesas arhīvā pazudusī lieta tā arī nav atradusies. Neesot arī īsti saprotami apstākļi, kā šī lieta pazudusi.

Ģenerālprokurors piebilda, ka lietas pazušana lielu kaitējumu nav nodarījusi, jo uzraudzības lietas materiāli ir prokuratūrā un VDK zinātniskās izpētes komisijai ir dota atļauja ar tiem iepazīties. Šie dokumenti faktiski esot lietas kopija. Tajos varbūt nebūs iekšā tiesu protokoli, bet viss pārējais tur esot, piebilda Kalnmeiers. Viņš atzina, ka šis gadījums nedara godu lietvedības sistēmai, ja pazūd tik skaļa lieta.

Kā ziņots, iekšējās pārbaudes laikā Jūrmalas pilsētas tiesas arhīvā netika atrasta lieta par bijušā Ministru prezidenta Godmaņa iespējamo sadarbību ar VDK, informēja Tiesu administrācijā.

1998.gada korespondences žurnāla ieraksts liecina, ka šajā gadā pārbaudes lieta tika saņemta Jūrmalas pilsētas tiesā no Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūras. Minētā lieta tika izskatīta tiesā, kuras spriedumā tika norādīts, ka Godmaņa sadarbības fakts ar VDK nav konstatēts, norāda Tiesu administrācijā.

Lietas pazušanas laiks ir ierobežotas pieejamības informācija, norādīja tiesā. Tiesas pārstāve uzsvēra, ka izmeklēšanas laikā tika nosūtītas vēstules visām iesaistītajām iestādēm un tiesa izsmēla visus iespējamos resursus apstākļu noskaidrošanai.

Ņemot vērā to, ka tiesa ir izsmēlusi visas iespējas noskaidrot pārbaudes lietas atrašanās vietu, saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 383.pantu ir pamats izskatītās pārbaudes lietas materiālu atjaunošanai, pēc kā tie tiks nodoti glabāšanai arhīvā, skaidroja administrācijā.

Lietas materiālu atjaunošana nozīmē, ka prokuroram vai tiesai ir jāpieņem lēmums par tās atjaunošanu un, ja nepieciešams, tā tiek nodota izmeklēšanas iestādei. Krimināllietas materiālus atjauno, izgatavojot attiecīgo dokumentu kopijas, ja tās iespējams iegūt, un no jauna veicot nepieciešamās procesuālās darbības. Tiesa jau ir noskaidrojusi, ka nepieciešamās lietas materiāli atrodas Latvijas Valsts arhīvā, ko tai nodevusi prokuratūra.