foto: LETA
Vairāki Latvijas pilsoņi pauduši interesi kļūt par audžuģimeni Lielbritānijā
Latvijas vēstniecība Lielbritānijā 2017.gada nogalē un 2018.gada sākumā ir saņēmusi vairākus e-pastus no Latvijas pilsoņiem, kuri pauduši interesi kļūt par audžuģimeni Lielbritānijā.
Sabiedrība
2018. gada 2. aprīlis, 16:53

Vairāki Latvijas pilsoņi pauduši interesi kļūt par audžuģimeni Lielbritānijā

LETA

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā 2017.gada nogalē un 2018.gada sākumā ir saņēmusi vairākus e-pastus no Latvijas pilsoņiem, kuri pauduši interesi kļūt par audžuģimeni Lielbritānijā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrijā skaidroja, ka vēstniecībā pieteicās viena Latvijas pilsones ģimene, kura jau ir ieguvusi audžu ģimenes statusu. Savukārt šobrīd Konsulārās nodaļas rīcībā ir informācija par trīs latviešu audžuģimenēm Lielbritānijā.

Lai kļūtu par audžuvecāku, kandidātam ir jāiziet visai sarežģīta un laikietilpīga procedūra, norādīja ĀM. Personām, kuras vēlas iegūt audžuģimenes statusu Lielbritānijā, ir jāvēršas savā pašvaldībā vai Nacionālajā Audžuvecāku aģentūrā.

ĀM vērsa uzmanību, ka Lielbritānijā ir augsts pieprasījums pēc audžuģimenēm. Bezmaksas konsultācijas, kā arī praktisku palīdzību, piemēram, speciālas apmācības, sniedz teju katra pašvaldība, Nacionālā audžuģimeņu aģentūra un vairākas nevalstiskās organizācijas. Bez pabalsta bērnu aprūpei audžuģimenēm vēl tiek piemēroti atbrīvojumi no nodokļiem un nodokļu atlaides.

Vēstniecība atzīmē, ka jebkurai audžuģimenei ir jābūt gatavai uzņemt jebkuru nepilngadīgo, kuram nepieciešama audžuģimene, neatkarīgi no viņa valstspiederības vai tautības.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže pērn aicināja tautiešus pieteikties par audžuvecākiem Lielbritānijā.

Ministrijas mājaslapā publicētajā paziņojumā, uzrunājot Latvijas pilsoņus, vēstniece uzsvēra faktu, ka ik gadu vairāki desmiti Latvijas pilsoņu ģimeņu nonāk Lielbritānijas sociālo dienestu redzeslokā. 2015.gadā Latvijai tika ziņots par 67 lietām, kad pārskatītas Latvijas pilsoņu bērnu aprūpes un aizgādības tiesības, bet 2016.gadā - par 78 lietām. Vairākos gadījumos šo procesu laikā bērni tiek izņemti no savu vecāku aprūpes un ievietoti audžuģimenēs, norādīja vēstniece.

"Lai mūsu bērni saglabātu saikni ar latviešu sabiedrību un kultūru, kā arī nezaudētu iespēju latviskā vidē sazināties dzimtajā valodā, aicinām Latvijas pilsoņus pieteikties par audžuvecākiem Lielbritānijā, un aicinām personas, kuras jau ir ieguvušas audžuvecāku statusu, par to paziņot Latvijas vēstniecībai Lielbritānijā," norādīja Braže.

Paziņojumā tika minēts, ka tas ļautu izveidot vienotu latviešu audžuvecāku sarakstu un palīdzētu, sadarbojoties ar britu sociālajiem dienestiem ikdienā un krīzes situācijās. Latviešu kopiena Lielbritānijā ir liela, un latviešu bērniem Lielbritānijā ir iespējams palīdzēt, dodot iespēju krīzes brīdī saglabāt savas latviskās saknes un ierasto kultūrvidi, pārliecināta Braže.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās