foto: LETA
Studentu apvienības ārkārtas kongresā mēģinās atkārtoti vēlēt organizācijas prezidentu
Līdz nākamā prezidenta ievēlēšanai pagarinātas pašreizējās LSA prezidentes Mairas Belovas pilnvaras.
Tava izglītība
2018. gada 1. aprīlis, 16:50

Studentu apvienības ārkārtas kongresā mēģinās atkārtoti vēlēt organizācijas prezidentu

Jauns.lv / LETA

Aprīļa beigās notiks Latvijas Studentu apvienības (LSA) ārkārtas kongress, kurā atkārtoti tiks mēģināts vēlēt jaunu organizācijas prezidentu.

Ārkārtas kongress paredzēts 28.aprīlī Rīgas Tehniskās universitātes telpās.

Kongresā notiks apvienības prezidenta vēlēšanas, kā arī tiks lemts par grozījumiem statūtos. Prezidenta amata kandidātu pieteikumi tiks pieņemti līdz 18.aprīlim.

Lai pieteiktos amatam, kandidātam jāiesniedz dzīves gājuma apraksts (CV), kandidāta darbības programma attiecīgajā amatā, LSA biedra lēmums par kandidāta izvirzīšanu attiecīgajam amatam. Lai kandidētu vēlēšanās, pretendentam jāsaņem vismaz viena LSA biedra - augstskolas studējošo pašpārvaldes - rakstisks izvirzījums un tas jāiesniedz LSA reizē ar pārējiem dokumentiem.

Pēc Kongresa plānota arī domes sēde.

LSA prezidents pārstāv Latvijas studējošos intereses nacionālā līmenī, iesaistās augstākās izglītības politikas veidošanas procesos, aizstāv studējošo viedokli, ikdienā vadot LSA. Savukārt LSA kongress ir organizācijas augstākā lēmējinstitūcija, kas sastāv no LSA biedru, studējošo pašpārvalžu, deleģētiem pārstāvjiem.

Kā ziņots, vienīgajai LSA prezidenta amata kandidātei - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentei Anetei Ašmanei -, pārmetot kompetences trūkumu, organizācijas biedri pagājušajā nedēļā kongresā neievēlēja jaunu prezidentu.

Debatēs par kandidāti virkne augstskolu pārstāvju pauda viedokli, ka Ašmanei neesot pietiekamu zināšanu par aktuālajiem un vēsturiskajiem procesiem augstākās izglītības politikā, kas viņai traucēšot sekmīgi pārstāvēt LSA sarunās ar nozari.

Tāpat Ašmanei tika pārmesta iepriekšējā neiesaistīšanās LSA darbā, un vienlaikus tika norādīts, ka kandidāte izvairās no atbildēšanas uz jautājumiem, tādējādi nepaskaidrojot, kā, viņasprāt, turpmāk būtu jāattīstās organizācijai un kādai būtu jābūt sadarbībai ar nozari.

Vairums augstskolu delegātu nobalsoja pret Ašmani, tādējādi jauns LSA prezidents netika ievēlēts. Sanākušie vienojās uz laiku līdz nākamā prezidenta ievēlēšanai pagarināt pašreizējās LSA prezidentes Mairas Belovas pilnvaras. Tuvākajā laikā LSA izsludinās atkārtotu pieteikšanos organizācijas prezidenta amatam.