Miris slavenās padomju šausmu filmas "Vijs" režisors. VIDEO
"Vijs" bija lieliska "šausmene".
Kultūra
2016. gada 29. marts, 17:10

Miris slavenās padomju šausmu filmas "Vijs" režisors. VIDEO

Jauns.lv

Sanktpēterburgā 85 gadu vecumā miris režisors un mākslinieks Georgijs Kropačovs, kurš uzņēmis padomju laika šausmu filmu "Vijs" ("Vij"), vēstīja ziņu vietne "Lenta.ru", atsaucoties uz Krievijas Kinematogrāfistu savienības paziņojumu.

Šausmu filma "Vijs" ir pirmais Kropačova darbs režijā, ko viņš veica kopā ar Konstantīnu Jeršovu, tomēr pats Kropačovs vairāk pazīstams kā mākslinieks-inscenētājs. 1967.gadā uz kinoekrāniem nonākušajā filmā "Vijs" galvenās lomas atveidoja Leonīds Kuravļovs un Natalija Varleja. Pēc tam Kropačovs uzņēma filmu  "Āmrijas pēdas"), kas plašu popularitāti neieguva,

Kā mākslinieks-inscenētājs Kropačovs piedalījies tādu filmu kā "Grūti būt Dievam", "Hrustaļov, mašīnu!", "Sofija Kovaļevska" , "Mīlestība no pirmā skatiena", "Тrīs resnīši" un "Hamlets" uzņemšanā. Par pirmajām divām minētajām filmām viņš saņēmis Krievijas Kinoakadēmijas balvu "Nika".

1930.gadā Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburga) dzimušais Kropačovs absolvējis Iļjas Repina vārdā nosaukto Ļeņingradas Mākslas, tēlniecības un arhitektūras institūtu, bet pēc tam arī Scenāristu un režisoru augstākos kursus. No 1955.gada viņš pastāvīgi strādājis kinostudijā "Ļeņfiļm".

"Vijs" balstīta uz tāda paša nosaukuma Nikolaja Gogoļa stāsta motīviem. Ilgu laiku tā tika dēvēta par vienīgo Padomju Savienības šausmu filmu. Pilnā garumā to vari noskatīties šeit:


BNS/Foto: Ekrānuzņēmums no video