foto: Evija Trifanova/LETA
Veide par e-veselību: "Varbūt labāk paņemt darbojošos sistēmu no igauņiem"
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide domā, ka e-veselības sistēmas darbība nav apmierinoša, jo tās darbība joprojām ir lēna.
Sabiedrība
2018. gada 28. marts, 09:20

Veide par e-veselību: "Varbūt labāk paņemt darbojošos sistēmu no igauņiem"

LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide aicina izvērtēt e-veselības sistēmas spēju darboties un piedāvāt jaunus pakalpojumus.

Telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" viņa norādīja, ka e-veselībā paredzēti 10 un vairāk produkti. Pašlaik ir pieejami tikai divi un tie paši pieejami ar traucējumiem.

Tādēļ viņa pauda aicinājumu Ministru prezidentam un atbildīgajām ministrijām: "Ja paši netiekam galā ar sistēmu, pieaiciniet speciālistus, lai novērš trūkumus. Ja to nevar - meklējam citu sistēmu." Varbūt nav jēgas šajā e-veselības sistēmā ieguldīt nākamos miljonus, ja tā nevar strādāt bez traucējumiem? Varbūt labāk paņemt darbojošos sistēmu no igauņiem, vaicāja Veide.

Viņa piebilda, ka jau ilgāku laiku tiek solīts e-veselībā netiek novērstas dažādas kļūdas un trūkumi. Piemēram, bija panākta vienošanās, ka no darba nespējas lapas tiks izņemts lauciņš, kur paredzēts ierakstīt diagnozi. Tas joprojām nav izdarīts.

Joprojām nav sakārtota informācija zāļu reģistrā, piemēram, nav redzamas devas medikamentiem, nav redzams cik vienā medikamenta oriģinālā ir tablešu u.c.

Kā ziņots, ģimenes ārsti iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atzina, ka e-veselības sistēmas darbībā, tostarp e-recepšu izrakstīšanā, ir vērojami nelieli uzlabojumi.

Veide norādīja, ka sistēmas darbībā vērojami uzlabojumi un strādāt var, tomēr dienas vidū, kad ir aktīvākais darba laiks, strādāt ar sistēmu esot grūti.

Veide tomēr domā, ka e-veselības sistēmas darbība nav apmierinoša, jo tās darbība joprojām ir lēna, kā rezultātā 70% ģimenes ārstu e-veselības dēļ par vairāk nekā stundu palielinājies darbalaiks, kas nozīmē, ka kopumā visi ģimenes ārsti dienā strādā 1375 darba stundas vairāk nekā ierasts.

Pēc Ģimenes ārstu asociācijas aplēsēm, 1375 stundas dienā ir apmēram 28 875 darba stundas mēnesī, un, ņemot vērā ģimenes ārstam noteikto algas apmēru 1125 eiro mēnesī, kā arī darba devēja nodokli, izmaksas stundā ir 8,31 eiro. Rezultātā e-veselības vājās darbības dēļ ģimenes ārstu papildus darbs izmaksājot kopumā vismaz 240 000 eiro mēnesī.

Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja un Saeimas deputāte Līga Kozlovska (ZZS) norādīja, ka joprojām ir vairāki trūkumi e-veselības darbībā, tomēr viņas skatījums uz sistēmas darbību bija pozitīvāks nekā Veidei.

Kozlovska norādīja, ka e-receptes iespējams izrakstīt ātrāk un vieglāk nekā iepriekš, kas pat reizēm atvieglojot pacientu pieņemšanu, tomēr šāda situācija esot, strādājot ar lokālajām sistēmām, nevis ar pašu valsts portālu. Darbam portālā lēnā darbība joprojām esot aktuālākā problēma.