Prezidents Vējonis tiksies ar ministriem, lūdzot informēt par jaunās valdības paveikto
Valsts prezidents Raimonds Vējonis no nākamās nedēļas atsāks tikšanās ar ministriem.
Politika
2016. gada 30. marts, 15:44

Prezidents Vējonis tiksies ar ministriem, lūdzot informēt par jaunās valdības paveikto

Jauns.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no nākamās nedēļas atsāks tikšanās ar ministriem, lai prasītu, ko viņi mēneša laikā kopš premjera Māra Kučinska (ZZS) valdības apstiprināšanas ir izdarījuši.

Prezidents šodien žurnālistiem pauda, ka viņa prioritāte ir un būs drošība. "To redzam pēdējo nedēļu notikumu kontekstā. Terorisms, migrācija. Tuvojas Varšavas samits. Drošība ir dienas kārtības svarīgākais punkts," teica Vējonis. "Šai jābūt rīcībspējīgai valdībai – izglītības reforma, veselības reforma. Ģimenes politikas sakārtošana attiecībā uz jaundzimušajiem bērniem," skaidroja Vējonis.

Prezidents informēja, ka pēdējā mēneša laikā regulāri ticies ar valdības vadītāju un pārrunājis aktuālos jautājumus. "Mani priecē, ka pa šo laiku ir pieņemti vairāki likumprojekti, piemēram, grozījumi Enerģētikas likumā. Notiek diskusijas arī par grozījumiem Krimināllikumā," teica Vējonis.

Valsts prezidents atzina, ka viņa slimības laikā aktuāls kļuvis jautājums par augstāko amatpersonu aizvietojamību. "Nav atšķirības no tā vai prezidents slimo, vai ir iegājis dušā, vai aizbraucis komandējumā, viņam pilnvaras ir tādas, kādas ir. Viņš arī darbojas to ietvaros," sacīja Vējonis. Vienlaikus viņš atzina, ka ir nepieciešams attiecīgo normatīvo aktu uzlabošana.

"Centrālais fakts, tas, ka tas nevar būt tikai divas amatpersonas - prezidents un Saeimas priekšsēdētājs. Kas notiek, ja [Saeimas] spīkers saslimst? Ir jābūt zināmam amatpersonu aizvietojamības principam, kādā veidā tie pienākumi, kas ir jāveic tiktu veikti. Varu apliecināt, ka, neraugoties uz atšķirīgiem viedokļiem un diskusijām, kas bija kuluāros un ne tikai kuluāros - valstī darbs nav apstājies," norādīja Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka viņam ir liels prieks, ka pēc slimošanas ir atgriezies pie prezidenta pienākumu pildīšanas pilnā apjomā. "Laiks bijis pārbaudījumiem pilns. Vēlos visiem, kas atbalstījuši šajā laika posmā, pateikt paldies. Esmu pārliecinājies, ka Latvijā cilvēki ir stipri, iejūtīgi. Cilvēku darba spējas ir nenovērtējamas. Gribu teikt paldies Latvijas ārstiem, kas ir ārsti ar "zelta rokām". Ļoti būtiski risināt veselības aprūpes jautājumus, lai ārsti saņemtu adekvātu atalgojumu," uzsvēra Vējonis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Vējonis trešdien atsāk pildīt Valsts prezidenta pienākumus pilnā apmērā.

26.februārī Vējonis tika izrakstīts no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas. Vējonim tika veikta sirds vārstuļa operācija pēc sepses infekcijas. No 20.janvāra prezidenta pilnvaras bija nodotas Saeimas spīkerei Inārai Mūrniecei (NA).

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA