foto: Ekrānuzņēmums
Centu skaitīšana uz iedzīvotāju rēķina: Valgā protestē pret dzemdību nodaļas slēgšanu
Valgas slimnīcas telpas.
Sabiedrība
2018. gada 24. marts, 20:30

Centu skaitīšana uz iedzīvotāju rēķina: Valgā protestē pret dzemdību nodaļas slēgšanu

lsm.lv

Iespējams, jau visai drīz Valkā dzīvojošajām sievietēm vairs nebūs iespējams doties dzemdēt uz Valgu. Valgas slimnīcā plānots slēgt dzemdību nodaļu. Valgas iedzīvotāji ar to ir neapmierināti un vāc parakstus par nodaļas saglabāšanu. Protesta akcijā Igaunijas pilsētā piedalījās arī daudzas ģimenes no Latvijas, kuru mazuļi nākuši pasaulē Valgā.

Aizvadītajā gadā Valgas slimnīcas dzemdību nodaļā pasaulē nāca 140 mazuļi. Nelielais dzemdību skaits un izmaksas esot galvenie iemesli, kāpēc nodaļu Valgā varētu slēgt. Vietējie ļaudis ar to gan nav mierā, jo tad topošajām māmiņām līdz tuvākajai slimnīcai būs jāmēro aptuveni 90 kilometri, vēsta Lsm.lv

"Ja runa ir par dzemdībām un bērniem, tā nav īstā vieta, kur ekonomēt. Mēs esam šeit pulcējušies, lai pievērstu uzmanību šai problēmai, jo tuvākā slimnīca ir ļoti tālu. Ceļš ir jāmēro uz Tartu vai Vīlandi, līdz ar to palielinās apdraudējums mātes un bērna dzīvībai. Tāpēc mēs šodien esam šeit," stāsta Valgas iedzīvotāja Anastasija Kikas.

Akcijas organizatore uzsver, Valgas slimnīcu par vietu, kur pasaulē laist mazuli izvēlas arī sievietes no Latvijas, šeit strādā arī latviešu ārste-ginekoloģe.

"Šī problēma ir jārisina abām valstīm kopā, ja tās spētu vienoties un radīt tādus apstākļus kā tas bija kādus 5 gadus atpakaļ, kad Latvijas valdība kompensēja latviešu sievietēm dzemdības šeit, tad šī problēma būtu atrisināta. Tas ir vienīgais risinājums. Abām valstīm ir jāvienojas un tad šeit atkal būtu vairāk nekā 200 dzemdības gadā," turpina Anastasija.

Valcēniešu Kalniņu ģimenes meitiņas pasaulē nākušas Valgas slimnīcā. Gan mamma Ieva, gan vecmāmiņa Valda uzskata, mums, latviešiem, ir japalīdz kaimiņiem, lai Valgā dzemdību nodaļa būtu.

"Es perfekti zinu cik lielisks serviss šeit ir, kāda apkalopšana, kādi lieliski speciālisti, un tas ir tik tuvu mūsu mājām, ka es nespēju neiestāties par to, lai neaizslēdz," uzskata Ieva Kalniņa.

"Tur ir ir jāmeklē kompromiss ne jau iedzīvotājiem, bet valdību līmenī, jo sarunas ir bijušas, mūsu novada mērs arī ir klāt un viņš ir daudz darījis, lai beidzot kāds sadzirdētu. Vienalga Igaunijas, vai Latvijas puse sper pirmo soli, bet tam solim ir jābūt," viedokli pauž valcēniete Valda Empele.

Valgas slimnīcā pasaulē nākuši arī Valgas novada domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa jaunākie bērni. Tieši šodien mazajai Dārtai aprit divi gadi.

"Valkas un Valgas gadījumā vajadzēja būt šim īpašam regulējumam, ka te pat pie mājām šis pakalpojums ir un šī kapeiku vai centu skaitīšana ir uz iedzīvotāju rēķina. Gribās atbalstīt arī igauņu draugus, viņiem vēl trakāk, jo tuvākā dzemdību nodaļa tagad vairāk kā 90 km," norāda Krauklis.

Parakstu vākšana par Valgas slimnīcas dzemdību nodaļas saglabāšanu Valgā un Valkā turpināsies līdz pirmdienai, kad Igaunijas varas vīri lems par Valgas slimnīcas dzemdību nodaļas turpmāko nākotni.