foto: Monta Blāze-Pētersone
Baro, baksta un uzņem selfijus: dabas draugi sašutuši par cilvēku attieksmi pret roņu mazuļiem Ventspilī
Ja gadās atrast novājējušu ronēnu, jāinformē DAP pa tālruni 29198590.
Novadu ziņas
2018. gada 22. marts, 11:20

Baro, baksta un uzņem selfijus: dabas draugi sašutuši par cilvēku attieksmi pret roņu mazuļiem Ventspilī

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir aicinājusi Ventspils Pašvaldības policiju veikt papildu patruļas gar jūras piekrasti, kur uzturas jaunie ronēni, aģentūrai LETA sacīja DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Trešdien DAP saņēma informāciju par Ventspils iedzīvotājiem, kuri, neievērojot informatīvās norādes, krastā esošajiem ronēniem pievērsuši pārlieku lielu uzmanību.

Portāls Jauns.lv šorīt sazinājās ar Ventspils domi, kurā apstiprinājās, ka pašvaldība ir steidzīgi ņēmusi vērā DAP aicinājumu un piejūras teritorijās, kurās uzradušies roņu mazuļi jau kopš vakardienas patrulē policisti.

Ventspils krastā šogad parādījušies ronēni

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir aicinājusi Ventspils Pašvaldības policiju veikt papildu patruļas gar jūras piekrasti, kur uzturas jaunie ronēni.

gallery icon
58

Arī Lembergs uzņem selfijus ar roņiem

Spriežot pēc daudzajām dabas draugu sūdzībām portālā “Facebook”, cilvēki līduši tiem klāt, mēģinot tos noglaudīt, pabakstīt vai arī nofotografēt ar mobilajiem telefoniem.

Fotoattēlu ar mazu ronēnu fonā sociālajos tīklos publicējis arī Ventspils mērs Aivars Lembergs. Rēna uzsvēra, ka šāda cilvēku klātbūtne jaunajiem roņiem ir traucējoša.

Kas jāzina, sastopot savvaļas roņus?

DAP aicina iedzīvotājus atturēties un neiet roņiem klāt. Ja krastā atrasts ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu.

Tāpat DAP grasās Ventspils piekrastē izvietot papildu informatīvos plakātus par to, ko darīt vai nedarīt, krastā ieraugot jaunu ronēnu.

Jau ziņots, ka, līdz ar pavasara laika iestāšanos, Liepājā jūras piekrastē 13. martā novērots šogad pirmais roņu mazulis.

Līdz ar to, DAP izplatīja paziņojumu, ka iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt.

  • Ja gadās atrast novājējušu ronēnu, jāinformē DAP pa tālruni 29198590.
  • Savukārt atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo beigto dzīvnieku savākšana ir viena no pašvaldību funkcijām.
  • Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu.
  • Savukārt, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots – jāzvana DAP.

Speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. 

Jāuzmanās tiem, kuri pastaigājas ar suņiem

Lai palīdzētu novērtēt roņu mazuļu stāvokli, visbiežāk apmeklētajās Rīgas jūras līča piekrastes teritorijās tiks izvietoti arī informatīvi plakāti.

Tāpat DAP eksperti aicina iedzīvotājus jūras piekrastes pastaigu laikā savus suņus vest pavadā, jo ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru var inficēties arī tā kodējs.

“Bieži vien liedagā guļošs, vientuļš ronēns cilvēkos raisa līdzjūtību un vēlmi dažādos veidos palīdzēt, taču jāatceras, ka ne vienmēr šāds ronēns ir bezpalīdzīgs. Iespējams, viņš izlīdis no ūdens sasildīties un pagulēt, tādēļ pirmais un būtiskākais priekšnosacījums, atrodot roņu mazuli, ir novērtēt situāciju. Jāzina atšķirība starp ronēnu, kuram nepieciešama palīdzība, no ronēna, kurš itin labi var izdzīvot arī bez cilvēku iejaukšanās,” skaidroja DAP dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts un ilggadējs roņu pētnieks Valdis Pilāts.

Par šonedēļ Ventspilī novēroto cilvēku attieksmi sociālajos tīklos sašutumu pauduši daudzi: