Iestājoties siltākam laikam, Latvijā sarosījušās ērces
2015. un 2014.gadā novērots salīdzinoši zems saslimstības līmenis ar ērču encefalītu.
Sabiedrība
2016. gada 31. marts, 12:01

Iestājoties siltākam laikam, Latvijā sarosījušās ērces

Kasjauns.lv

Saistībā ar gaisa temperatūras paaugstināšanos marta beigās sākusies arī ērču aktivitātes sezona, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagaidām noteiktais ērču blīvums ir vidējs, ap 20 ērcēm uz 1 kilometru. Vēl sastopamas tikai pieaugušās ērces. Tādēļ, uzturoties dabā, vai arī īslaicīgi iebrienot garā zālē, krūmājos, briksnājā, jānodrošina apģērbs, lai pasargātu sevi no ērču piesūkšanās, uzsver speciālisti.

SPKC dati liecina, ka 2015. un 2014.gadā novērots salīdzinoši zems saslimstības līmenis ar ērču encefalītu - attiecīgi 169 un 173 saslimšanas gadījumi. Nav reģistrēti arī letālie gadījumi. Tikmēr 2011.gadā tika reģistrēti 494 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu.

Samazinājies arī Laimas slimības gadījumu skaits. Ja 2011.gadā tika reģistrēti 866 saslimšanas gadījumi, tad 2015.gadā 495, bet 2014.gadā - 469.

Katru gadu tiek reģistrēta arī ērlihioze. Pēdējos gados saslimstība ir pieaugusi - 2014.gadā reģistrēti 13 gadījumi, bet 2015.gadā jau 41 gadījums.

SPKC skaidro, ka saslimstības samazinājums ar ērču encefalītu un Laimas slimību varētu būt saistīts ar pēdējos divus gadus reģistrēto salīdzinoši zemo ērču aktivitāti, un masīvu un regulāru ērču pārnesto slimību profilakses pasākumu reklāmu masu informācijas līdzekļos. Ērču encefalīta saslimstību ietekmē arī vakcinācija.

Savukārt ērlihiozes gadījumu pieaugums salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem varētu liecināt par ārstu labāku informētību, jo šīs slimības vieglākās formas, iespējams, netiek diagnosticētas, norāda speciālisti.

Lai izsargātos no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija, uzsver SPKC. Vakcinācija īpaši nepieciešama personām, kuras regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kuri apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās