foto: LETA
Purvciema iedzīvotāji gatavi tiesāties, lai neizcirstu kokus veikala "Lidl" būvniecības apkaimē
Sabiedrība
2018. gada 21. marts, 11:21

Purvciema iedzīvotāji gatavi tiesāties, lai neizcirstu kokus veikala "Lidl" būvniecības apkaimē

LETA

Purvciema iedzīvotāji vērsušies Rīgas Administratīvajā rajona tiesā ar lūgumu atcelt izdoto koku ciršanas atļauju Dzelzavas ielā 75B, kur plānota veikala "Lidl" būvniecība, aģentūru LETA informēja viens no prasības iesniedzējiem Jānis Maulis.

Maulis atgādina, ka, protestējot pret Apstādījuma komisijas lēmumiem, tika savākti vairāk nekā 1500 iedzīvotāju paraksti pret koku izciršanu, kā arī tika uzrunāts Rīgas mērs Nils Ušakovs (S). Mērs pērnā gada izskaņā atcēla komisijas lēmumu, kā rezultātā kokus tika aizliegts izcirst, kamēr nebūs notikusi iedzīvotāju iebildumu izvērtēšana. Savukārt neilgi pēc tam komisija pieņēma atkārtotu lēmumu atļaut cirst kokus Dzelzavas ielā 75B, sākotnējo lēmumu papildinot ar teikumu, ka neakceptē iedzīvotāju iebildumus.

"Izrādās, ka šāds - viena teikuma papildinājums bez pamatojuma - ir bijis pietiekami spēcīgs arguments, lai Ušakovs akceptētu lēmumu un atļautu koku izciršanu. Rodas aizdomas, ka iedzīvotāju viedokļus komisija nemaz nav vērtējusi. Šaubas procesa caurspīdīgumam rada sēdes lēmuma publiskā neizvietošana iestādes mājas lapā, kas pēc likuma ir obligāta," pauda Maulis, norādot, ka sēdes lēmums nebija publiski izziņots un nebija atrodams sadaļā pie "Koku ciršanas publiskās apspriešanas" rezultātiem.

Purvciema iedzīvotājs uzskata, ka procesa gaitā nav izvērtēts vides trokšņa līmenis, kas radīsies, izcērtot kokus, un nav noteikts piesārņojuma līmenis, kas esot normatīvajos aktos paredzēta obligāta prasība.

Tāpat procesa gaitā Rīgas dome esot atcēlusi Rīgas pilsētas būvvaldes izsniegto atļauju par dižkoka nociršanu Dzelzavas ielā 75B, jo nebija norādīti nedz konstatētie dižkoka bojājumi, nedz tiesiskais pamatojums, nedz koka bojājumus ir noteikusi pilnvarotā iestāde. "Tomēr neskatoties uz visiem iedzīvotāju iebildumiem un milzīgajiem likumiskajiem un administratīvajiem robiem procesā, Rīgas dome un tās iestādes ir uzlikušas zirga klapes un turpina virzīt projektu uz priekšu," sašutis bija koku aizstāvis.

Līdz ar to Maulis ar domubiedriem šī gada 12.martā vērsies Rīgas Administratīvajā rajona tiesā, kur prasa apstrīdēt izdoto koku ciršanas atļauju, kā arī izdoto veikala būvniecības būvatļauju.

Maulis norāda, ka Purvciems ir otrais apdzīvotākais mikrorajons Rīgā ar vismazāk esošo zaļo zonu tajā - tikai 3% no visa Purvciema teritorijas. Saistībā ar tirdzniecības centra būvniecību plānots izcirst 24 kokus.