Eirovīzijas ballīte, dāņu humors un sava meistara meklēšana: ko darīt 2. un 3. aprīlī
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 1. aprīlis, 09:12

Eirovīzijas ballīte, dāņu humors un sava meistara meklēšana: ko darīt 2. un 3. aprīlī

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē visi aicināti doties ceļojumā pa Latviju, īstu savu arodu pratēju centriem un darbnīcām, lai iemācītos kādu meistarstiķi vai atklātu savus apslēptos talantus akcijas „Satiec savu meistaru!” ietvaros. 1. aprīlis ir lielā Joku diena, un tādēļ nevajadzētu piemirst padzīt arī velnu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visjautrāk jokus dzīt, iespējams, būs kinoteātrī „Splendid Palace”, kur notiek Dāņu humora dienas. Mazliet nopietnāk brīvdienas varēs pavadīt triju radošu vīru sabiedrībā: Raimonds Pauls, Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Peters mūzikas namā „Daile” piedāvā dziesmu ciklu „Krāsu balāde. Vārds mūzikā”, bet Gundars Grasbergs, Kārlis Kazāks un Māris Bīmanis Nacionālajā teātrī aicina uz mūzikas, dzejas un stāstu vakaru „Jušanas”. Jautra ballīte zviedriskās noskaņās Spīķeru koncertzālē būs gaidāmās Eirovīzijas noskaņās. Sagatavoties vasaras atpūtai un sportam varēsiet Ķīpsalas izstāžu hallēs – kārtējās ikgadējās atpūtas, sporta, motociklu, laivu, medniecības un makšķerēšanas izstādēs.

Daudz interesanta arī izstāžu zālēs, šoreiz daudz deserta glezniecības cienītājiem – Pēterbaznīcā - Latvijas ainavas, galerijā "Daugava" - latviešu pazīstamo mākslinieku Lielās dienas, bet "Arsenālā" un Mākslas akadēmijā – jauno mākslinieku mūsdienu versijas par spriedzi un nākotni. Savukārt Daugavpilī, Marka Rotko centrā, varēs piedzīvot mākslas leļļu balto liliju sapni.

1. Satiec savu meistaru visā Latvijā

No piektdienas, 1. aprīļa, līdz svētdienai, 3. aprīlim, visā Latvijā jau astoto reizi notiks pasākums „Satiec savu meistaru!”. Vairāk nekā 150 vietās mācekļus pie sevis aicinās tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki, teicēji un muzikanti. Šogad pasākumā īpaši liels skaits dalībnieku būs pievērsušies tautastērpu darināšanai, uz ko, iespējams, rosinājis arī Nacionālā kultūras centra īstenotais projekts "Katram savu tautastērpu".

„Pārskatot visus šī gada pieteikumus, jāsecina, ka populārākā ir aušana – jostu un brunču audumu aušana. To varēs apgūt gandrīz 80 norises vietās. Toties tautastērpu kreklu izšūšanu mācīs Ciemupē, Smiltenē un Talsu novada Spārē. Berga bazārā Rīgā būs unikāla iespēja apskatīt vairākus arheoloģisko tērpu atdarinājumus un apgūt iemaņas arheoloģiskā krekla sašūšanā, kuram visas vīles tiek šūtas ar rokām”, stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Vairākās Latvijas vietās varēs mācīties tradicionālo ēdienu gatavošanu, jaunās māmiņas un vecāki ar bērniem varēs mācīties šūpuļdziesmas un būs daudz citu aizraujošu tikšanos un nodarbību ar īsteniem sava amata meistariem – varēs arī pīt grozus, darināt saktas, grebt karotes, tamborēt mežģīnes. Sava programma arī folkloras cienītājiem. Piemēram, Latviešu Folkloras krātuve piedāvās meklēt savus radiniekus folkloras vācēju pierakstos.

Pasākumi notiks meistaru darbnīcās, kultūras namos, bibliotēkās, skolās un pat kafejnīcās. Tā kā pirms doties pie meistara, internetā izpētiet pasākumu programmu un izvēlieties sev interesējošo nodarbi. Ieteikums jau iepriekš pieteikties pie sava meistara, jo daudzās nodarbībās vietu skaits ir ierobežots. Sīkāk internetā: www.satiecsavumeistaru.lv.

2. Šīgada Eirovīzijas dalībnieku koncerts Rīgā

Spīķeru koncertzālē (Maskavas ielā4/1, Rīgā) sestdien, 2. aprīlī, pulksten 20.00 Eirovīzijas fanu klubs Latvijā rīkos Eirovīzijas dalībnieku koncertu „Eurovision PreParty Riga”, kura galvenais temats būs Zviedrija, jo tieši Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā maijā norisināsies Eirovīzijas konkurss.

Ikviens koncerta apmeklētājs Rīgā varēs justies kā Zviedrijā. Būs iespēja nogaršot zviedru nacionālos ēdienus un dzērienus, apskatīt izstādi par Zviedriju un noskatīties nelielu filmiņu par šo valsti.

Taču, protams, uzmanības centrā būs šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursa dalībnieki no dažādām valstīm, kuri koncertā Latvijā prezentēs savas „Eirovīzijas” dziesmas. Savu dalību „Eurovision PreParty Riga” jau apstiprinājuši 11 dalībnieki no Latvijas (Justs), Šveices (Rykka), Bosnijas un Hercegovinas (Dalala, Dīns, Anna un Džala), Spānijas (Barei), Baltkrievijas (Ivans), Igaunijas (Juri Pootsmans), Bulgārijas (Poli Genova), Serbijas (Sanja Vučiča), Maltas (Ira Losko) un Izraēlas (Hovijs Stārs).

Īpašie viesi būs Eirovīzijas dziesmu konkursa 1984. gada uzvarētāji - brāļi Heriji un Zviedrijas popgrupa „Schlagerfeber”.

Biļešu cenas: 12 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.eurovisionparty.lv.

1984. gada Eirovīzijas uzvarētāji: brāļi Heriji no Zvedrijas ar „Diggi-loo diggi-ley”

3. Raimonda Paula, Jāņa Petera un Zigfrīda Muktupāvela Krāsu balāde mūzikas namā „Daile”

Mūzikas namā „Daile” (Krišjāņa Barona ielā 31, Rīgā) piektdien un sestdien, 1. un 2. aprīlī, pulksten 19.00 pirmatskaņojumu piedzīvos Raimonda Paula, Zigfrīda Muktupāvela un Jāņa Petera dziesmu cikls „Krāsu balāde. Vārds mūzikā”. Tajā skatītājiem tiks piedāvāts jaunu dziesmu cikls, kas komponēts ar Jāņa Petera dzeju - viens pie klavierēm otrs ar vijoli un balsi, trešais ar baltu papīru. Uz šo sarīkojumu aicināti visi, kurus aizrauj mūzika, dzejoļi un dziesmas bez liela orķestra pavadījuma.

Raimonds Pauls par šo koncertprogrammu saka: „Es veltīšu vienu dziesmu – „Tā roze, kas vēl nomodā” Emīla Dārziņa piemiņai. Man šķiet, ka šis dziesmu cikls ir izdevies”.

Zigfrīds Muktupāvels par šo dziesmu ciklu teic: „Tas ir labākais, kas manā mūžā ar mani ir noticis”.

Savukārt Jānis Peters piebilst: „Nu vairāki no maniem neskaitāmajiem dzejoļiem ir pārvērtušies. Nāciet uz mūzikas namu „Daile”, sagaidīsim pavasari ar dziesmu, bet rudenī Dzejas dienās atkal dzirdēsiet šo priekšnesumu no jauna”.

Jaunradītajai koncertprogrammai izdots mūzikas ieraksts CD. Biļešu cenas: 12 - 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesnams.lv.

Dziesmu cikls „Krāsu balāde. Vārds mūzikā”

4. Dāņu humora dienas kino „Splendid palace”

Atzīmējot starptautisko smieklu jeb izjokošanas dienu – 1. aprīli – Rīgas kinoteātris „Splendid palace” no piektdienas, 1. aprīļa, līdz svētdienai, 3. aprīlim, rīko Dāņu humora dienas, kurās izrādīsim piecas dāņu kinokomēdijas. Stāsta, ka dāņu humoram esot divas galvenās sastāvdaļas – sarkasms un ironija. Dāņi nebaidās būt provokatīvi, labprāt joko par sevi un turklāt dara to ar melnā humora piedevu. Dāņu humora dienās tiks izrādītas šādas filmas:

* „Klauns” (2010). Provokatīva komēdija, kas ir guvusi plašu popularitāti Dānijā. Sižets: Bezpalīdzīgais Franks ir uzzinājis, ka viņa sieva Mia ir bērna gaidībās. Mia šaubās, vai Franks spētu būt labs tēvs, tāpēc, lai pierādītu savai draudzenei, ka viņš tomēr spēj tāds būt, Franks „nolaupa” savu 12 gadus veco brāļadēlu Bo un pievienojas sava labākā drauga Kaspera nedēļas nogales kanoe braucienam. Seanss: piektdien,1. aprīlī, pulksten 18.00.

* „Olsena banka saniknojas” (1976). Sižets: Egons Olsens kārtējo reizi iznāk brīvībā no cietuma, un viņu sagaida biedri Kelds un Benijs. Banda dodas uz mājām pie Kelda un Ivonnes, bet Ivonne nav sajūsmā par Egonu, kurš regulāri tiek apcietināts. Banda jau atkal kaļ plānus nākamajai operācijai – nozagt pusotru miljona vērtu Ķīnas vāzi, ko vēlāk pārdot holandiešu uzpircējam. Seanss: sestdien, 2.aprīli, pulksten 15.00.

* „Ādama āboli” (2005). Sižets: Ivans ir ārkārtīgi optimistisks mācītājs, kurš savā draudzē pieņem notiesātos, lai tie palīdzētu nomaļās lauku draudzes ikdienā. Viņa jaunākais „palīgs” ir Ādams – naidpilns neonacists, kurš nevar sagaidīt brīdi, kad varēs atgriezties pie savām kriminālo aprindu paziņām. Kad Ādamam vaicā par viņa darbības mērķi, dzīvojot draudzē, viņš sarkastiski atbild, ka gribētu uzcept ābolu kūku. Ivans to ņem nopietni un uztic Ādamam atbildību par draudzes lepnumu – vienīgo ābeli visā apkaimē. Seanss: sestdien, 2. aprīlī, pulksten 18.00.

* „Superclasico” (2011). Sižets: Anna dodas uz Buenosairesu, lai piepildītu savu sapni kļūt par sporta aģenti, taču neplānoti iemīlas Argentīnas izcilākajā futbola zvaigznē, ko pati pārstāv. Tā vietā, lai šķiršanās dokumentus nosūtītu pa pastu, viņas vīrs Kristians uz savu roku nolemj kopā ar abu pusaugu dēlu tos sievai aizvest, klusībā cerot, ka, atkal satiekoties, laulību tomēr izdosies glābt. Seanss: svētdien, 3. aprīlī, pulksten 15.00.

* „Īstais un vienīgais” (1999). Sižets: Susanne strādā skaistumkopšanas salonā un vada savu dzīvi kopā ar itāļu vīru Soniju. Kad viņa uzzina, ka ir bērna gaidībās, pār viņu nāk atklāsme, ka viņas šarmantais vīrs dzīvo dubultu dzīvi. Seanss: svētdien, 3. aprīlī, pulksten 18.00.

Filmas demonstrēs dāņu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Biļešu cenas: 7 – 6,50 eiro; studentiem – 4,50 eiro; skolēniem un pensionāriem – 3,50 eiro. Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

Dāņu kinokomēdija „Ādama āboli” kino „Splendid palace” – 2.aprīlī

5. Mūzikas, dzejas un stāstu vakars „Jušanas” Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē sestdien un piektdien, 2. un 3. aprīlī, pulksten 18.30 izskanēs Gundara Grasberga, Kārļa Kazāka un Māra Bīmaņa uzvedums - mūzikas, dzejas un stāstu vakars „Jušanas”.

„Jušanas” ir uzvedums, kurā mākslinieki paši meklē savu pieaugšanu, „spoguļojoties” Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša un Vizmas Belševicas dzejas un stāstu rindās, „atspīdot” paši ar savām dziesmām, saviem vārdiem un sajūtām. Kā apgalvo uzveduma dalībnieki, „Jušanas” ir mēģinājums satvert laiku, vārdu un mūziku vienā mirklī - vai pusotrā stundā.

Gundars Grasbergs, viens no spilgtākajiem savas paaudzes aktieriem, „Jušanu” vakaros ļausies piedzīvotajam un sapņotajam, pašam nozīmīgākajās latviešu autoru dzejas rindās un stāstos. Ne pirmo reizi aktieris ar savu mūzikas izjūtu papildinās Kārļa Kazāka dziesmu skanējumu, piepildot skaņas ainavu ar basģitāras un klavieru skaņām.

Mūziķis Kārlis Kazāks atskaņos savas un citu autoru dziesmas - dziedot, spēlējot ģitāru un trompeti. Jau ierasts blakus Kārlim Kazākam ir redzēt un saklausīt vienu no Latvijas emocionālākajiem un izsmalcinātākajiem ģitāristiem Māri Bīmani.

Var jau būt, ka tā ir sakritība - visi trīs mākslinieki ir auguši vienā laikā, vienā pilsētā, uz vienas ielas. Arī tas vieno viņu kopīgo stāstu par ceļu no saknēm uz galotnēm.

Nākamais „Jušanu” uzvedums – 18. maijā. Biļešu cenas: 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.teatris.lv.

6. Atpūta un sports Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē no piektdienas, 1. aprīļa, līdz svētdienai, 3.aprīlim, notiks ikgadējā izstāde „Atpūta un sports”. Izstāde pulcēs veselīga dzīvesveida piekritējus – ceļotājus, atpūtniekus, velobraucējus, ekstrēmās atpūtas piekritējus, visus, kam aktīvā atpūta un sports ir būtiskas dzīves sastāvdaļas. Izstādē piedāvās aktuālāko informāciju par aktīvai atpūtai, sportam un tūrismam nepieciešamo inventāru un aprīkojumu, atpūtas un ceļojumu iespējām, dažādiem sporta veidiem un speciālistu konsultācijas, uz vietas varēs vērot sporta sacensības un dažādus paraugdemonstrējumus.

Iegriežoties Sporta hallē, varēs atrast teju visu nepieciešamo sportam, veselībai un pievilcīgas formas uzturēšanai – sporta apģērbu, apavus, uzturu, savam hobijam nepieciešamo inventāru un saņemt ekspertu konsultācijas. Arī ceļotāji šeit atradīs ko noderīgu savam hobijam – jaunākās kartes, uzzinās par iespējām izīrēt kemperus garākiem ceļojumiem un citas noderīgas lietas un informāciju. Uzsvars tiks likts uz riteņbraukšanu. Savas braukšanas prasmes varēs izmēģināt pārvietojamā BMX trasē. Būs arī plašs trenažieru klāsts.

Notiks vairākas sacensības. Meitenes startēs konkursa „Healthy Girl”, būs Baltijas reģiona lielākās starptautiskā funkcionālā fitnesa sacensības „Battle of Riga 2016”, notiks arī tradicionālās starptautiskās sacensības boulderingā jeb klinšu kāpšanā, kā arī sacensības spēka trīscīņā.

Vienlaikus ar izstādi „Atpūta un sports” notiks arī izstādes „Medības un makšķerēšana”, „Baltic Boat Show 2016” un „Motocikls 2016”. Izstādē „Medības un makšķerēšana 2016” varēs apskatīt un uzzināt par jaunāko medību un makšķerēšanas inventāru un piederumiem. Izstādē „Baltic Boat Show 2016” būs aplūkojamas gan pašmāju ražotāju piepūšamās un airu laivas, gan pasaulē vadošo motorjahtu, kuteru un motorlaivu ražotāju produkcija. Savukārt, iesākot motosezonu, izstādes „Motocikls 2016’’ dalībnieki ir sarūpējuši vairākus lieliskus jaunumus. Piemēram, tajā apmeklētājus priecēs vairāki jaunākie „Harley-Davidson” 2016. gada motocikli.

Izstāžu darba laiks: 1. un 2. aprīlī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 3. aprīlī - no 10.00 līdz pulksten 17.00. Biļešu cenas: 5 eiro; pensionāriem un studentiem – 3,50 eiro; bērniem – 3 eiro; ģimenes biļete – 12,50 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis:

* Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) no 1.aprīļa līdz 29. maijam skatāma izstāde „Spriedze”, kurā eksponējas jaunie gleznotāji, kuri pēdējo gadu laikā absolvējuši Latvijas Mākslas akadēmiju. Šis ir jau trešais projekts pirms vairākiem gadiem aizsāktajai izstāžu sērijai „Jaunie Latvijas glezniecībā”, kas pievērš uzmanību un aktualizē jauno gleznotāju lomu laikmetīgajā mākslā. Nosaukums „Spriedze” tematiski iezīmē šobrīd esošo sociālpolitisko situāciju, kā arī reflektē par spriedzi, kas pastāv dziļi cilvēka būtībā un ir klātesoša radošajā procesā. Izstādes atklāšana 31. martā pulksten 18.00. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 24. aprīlim skatāma pavasara izstāde „Lielās dienas Alksnāja ielā”. Galerija ir sarūpējusi gleznu izstādi, kurai ir iztēli rosinošs un arī provocējošs nosaukums. Izstādes nosaukumu inspirēja dažas sakritības. Pirmā – Lielā diena jeb Lieldienas. Otrā – izstādē eksponēti lieli objekti: liela izmēra gleznas un miniatūru gleznu kompozīcija lielā mērogā. Izstādē piedalās pazīstami latviešu mākslinieki Ilze Avotiņa, Laima Bikše, Biruta Delle, Andris Eglītis, Daiga Krūze, Dace Lielā, Jānis Purcens un Kaspars Zariņš. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Rīgas Svētā Pētera baznīcā līdz 1.maijam ir apskatāma izstāde „Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā”. Tajā skatāmi gan latviešu vecmeistaru, gan vidējās paaudzes, kā arī jauno mākslinieku darbi. Tādējādi katrs izstādes apmeklētājs varēs apskatīt Latvijas ainavu no visdažādākajiem rakursiem. Jāatgādina, ka mākslinieks Jāzeps Pīgoznis (1934 - 2014) ir viens no izcilākajiem Latvijas ainavu gleznotājiem, kura darbi atspoguļo Latvijas dabas ziemeļniecisko krāšņumu un daudzveidību visos gadalaikos. Jāzepa Pīgožņa balva iedibināta 2015. gadā, lai izceltu Latvijas ainavu glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā. Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv.

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā

* Latvijas Mākslas akadēmijā no 31. marta līdz 20. aprīlim skatāma konkursa „SEB stipendija glezniecībā” izstāde „Pagrieziens uz nākotni”. Konkursa izstādes tēma – nākotne – izvēlēta, lai atzīmētu Latvijas valsts un Mākslas akadēmijas simtgadi. Izstādes idejisko ietvaru, kura mērķis ir mudināt studentus pievērsies nākotnes studijām – mākslā risināt intelektuāli un mākslinieciski izaicinošus problēmjautājumus – meklēt mākslas sociālās un ekonomiskās vērtības, un politiskās nozīmes krustpunktus, izveidojis Mākslas akadēmijas prorektors, profesors Andris Teikmanis. Viņš atzīmē, ka „māksla nav tikai komunikāciju forma, bet arī modulējoša sistēma” – tā ietekmē un veido sabiedrības viedokli par apkārtējo pasauli. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā, līdz 10. jūlijam skatāma Olgas Rēlas izstāde „Balto liliju sapnis”. Olga Rēla (dzimusi 1967. gadā Daugavpilī) ir leļļu mākslas meistare, tēlniece, dizainere, vizuālās un lietišķās mākslas pasniedzēja. Viņa savā daiļradē lielu uzmanību pievērš krāsai, formai, kompozīcijai, ko virtuozi pārvalda. Mākslinieces radītie leļļu tēli pārsteidz ar dziļumu un filozofiju. Lielu nozīmi Olga Rēla pievērš arī simbolikai. Ne velti mākslas leļļu izstādei izvēlēts tik poētisks nosaukums – „Balto liliju sapnis”. Dažādu tautu kultūrās baltai lilijai ir vairākas simboliskas nozīmes, taču galvenokārt tā simbolizē nevainību, tīrību un mieru. Sīkāk internetā: www.rotkocentrs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Andrejs Baburovs/LETA, Evija Trifanova/LETA/Video: LTV Kultūras ziņas