foto: LETA
Lai nokļūtu Latvijā, nelegālie imigranti mēģina izlēkt no braucošiem vilcieniem, pauž robežsardzē
Vilciena sliedes miglā.
Sabiedrība
2018. gada 14. marts, 17:35

Lai nokļūtu Latvijā, nelegālie imigranti mēģina izlēkt no braucošiem vilcieniem, pauž robežsardzē

LETA

Valsts robežsardze novērojusi, ka pagājušā gadā nelegālie imigranti nokļūšanai Latvijā mēģina izlēkt no braucošiem vilcieniem, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Pateicoties stingrākiem Valsts robežsardzes realizētiem drošības pasākumiem pērn kardināli mainījusies nelegālo imigrantu pārvietošanās metodika. Ja iepriekšējos gados lielā skaitā aizturēti pārvietotāji, kuri līdz valsts iekšienei pavadīja lielas imigrantu grupas, tad pērn šādu gadījumu skaits samazinājies.

"Tas liecina, ka imigrantu grupas tika vestas līdz robežai un pašas šķērsoja robežu. Tātad pārvadātāji paši izvairās no robežšķērsošanas," norādīja Garbars.

Tāpat ir konstatēti mēģinājumi nelegālos imigrantus pārvietot ar vilcieniem, proti, pēc robežkontroles Krievijas pusē personas "tiek uzsēdinātas uz vilciena un iebraucot Latvijā mēģina no transportlīdzekļa izlēkt cerībā, ka tas netiks konstatēts."

Tāpat pērn konstatēti gadījumi, kad nelegālos imigrantus mēģina slēptā veidā pārvietot robežšķērsošanas vietās. Atsevišķos gadījumos ir bijusi robežsargu bezdarbība vai tīša iesaistīšanās. Visos gadījumos pret robežsargiem sākti kriminālprocesi.

Jau ziņots, ka 2016.gadā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 423 personas, no kurām lielākā daļa Latvijā iekļuva caur "zaļo" robežu, tad pērn aizturēti vien 178 pārkāpēji. 2015.gadā par šādu pārkāpumu aizturētas 515 personas.