foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Iebrukusi Latvijas garākā ala; cilvēkiem ieteikts nemēģināt to apskatīt tuvumā
Sabiedrība
2018. gada 13. marts, 16:06

Iebrukusi Latvijas garākā ala; cilvēkiem ieteikts nemēģināt to apskatīt tuvumā

LETA

Iebrukusi pie Salacas upes esošās Dauģēnu alas ieejas zāle, tādējādi padarot alu par aptuveni 15 metriem īsāku, liecina Latvijas Petroglifu centra pārstāvja Andra Grīnberga ieraksts sociālajā tīklā "Facebook".

Alas ieejas zāles garums pirms sabrukšanas bija ap 13 metriem, platums līdz septiņiem metriem, savukārt tās griesti bija aptuveni astoņus metrus augsti.

Alas pašreizējais aptuvenais garums aprēķināts 330 metru, līdz ar ko tā joprojām ir Latvijas garā ala.

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna skaidroja, ka alas telpa šoziem iebrukusi dabisko ģeoloģisko procesu rezultātā. Viņa uzsvēra, ka iebrukušas alas nav ekstrēmā tūrisma objekts, un aicināja iedzīvotājus nemēģināt to apskatīt tuvumā.

DAP pārstāve skaidroja, ka šajā dabas objektā izveidotas norobežojošās barjeras, kā arī tiks izvietotas brīdinājuma zīmes.

Savukārt ģeologs Dainis Ozols skaidroja, ka iebrukšanas fakts ir dabisks process, kas bija aizsācies jau pirms vairākiem gadiem. "Dauģēna ala, kas ir Latvijā garākais alu labirints, nav sabrukusi - ir tikai iebrukuši alas ieejas daļas zāles griesti. Pati ala ir ap 350 metrus gara. Iegruvuma rezultātā tās garums būs samazinājies par 10-15 metriem," norādīja Ozols.

Tēmas