Sabiedrība
2018. gada 13. marts, 12:16

Stradiņa slimnīcas ēkas ir tik sliktā tehniskā stāvoklī, ka to renovāciju vajadzētu sākt pēc iespējas ātrāk

LETA

Daļa Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ēku ir sliktā tehniskajā stāvoklī, tostarp ilgstoši nav veikti atjaunošanas darbi, lietus ūdens savākšanas un novadīšanas sistēmas nav darba kārtībā, nav veikta pamatu hidroizolācija, kā arī novērota virkne citu problēmu, kuru novēršanai būtu jāpievēršas tuvākajā laikā, liecina slimnīcas sniegtā informācija.

Kā informēja slimnīcas pārstāve Zane Siliņa, līdz šim apsekošanas veiktas un Tehniskās apsekošanas atzinumi saņemti par astoņiem no 30 korpusiem, tostarp 11., 15., 21., 23., 24., 25., 33., 37.korpusu. Atzinumos par vecajiem korpusiem, kuri ekspluatācijā nodoti, sākot ar apmēram 1941.gadu, norādīts, ka pēdējo 30 gadu laikā nav veikti fasāžu atjaunošanas darbi, un šī iemesla dēļ ieteikts plānot pilnīgu ēku fasāžu atjaunošanu un renovāciju.

Tāpat vairumam pārbaudīto ēku darba kārtībā nav lietus ūdens savākšanas un novadīšanas sistēmas, kas izraisa pastiprinātu mitruma ietekmi uz ēkas pamatiem, nav veikta arī pamatu hidroizolācija, kā arī ir nolietotas ēku iekšējās komunikācijas, tostarp elektroinstalācija, ūdens apgāde un kanalizācija, apkure un ventilācija. Arī ugunsdrošības sistēmas nav mūsdienu prasībām atbilstošas. Slimnīcai ieteikts tuvākajā laikā plānot komunikāciju nomaiņu.

Siliņa informēja, ka vairumam jau pārbaudīto korpusu, tostarp 25., 15., 21., 23.korpusam, iesaka tuvāko gadu laikā plānot pilnīgu jumta seguma nomaiņu.

Saņemtajos atzinumos, pēc Siliņas teiktā, minēts, ka apsekotajiem korpusiem nav konstatētas izteiktas nesošo konstrukciju deformāciju izpausmes, bet vietām atsevišķām ēkām konstatētas plaisas sienās, kurām jāpievērš atsevišķa uzmanība un jāveic monitorings.

Stradiņa slimnīca līdz maijam plāno sagatavot tehniskās apsekošanas atzinumus par visiem 30 slimnīcas korpusiem. Kopš pagājušā gada jūlija ārpakalpojumā ēku tehnisko apsekošanu veic SIA "LBS Konsultants".

Vienlaikus Siliņa informēja, ka slimnīca saņēmusi Būvniecības valsts kontroles biroja atzinumu par publiskas ēkas ekspluatācijas pārbaudi, un atzinumā teikts, ka 32.korpusa kāpņu telpu tehniskajā stāvoklī nav konstatētas būtiskas atkāpes no prasībām, kas ietekmē drošību, līdz ar to kāpņu telpās ir atjaunota kustība. Vienlaikus, lai nodrošinātu pacientu, apmeklētāju un darbinieku drošu pārvietošanos pa kāpnēm, slimnīcas Saimniecības daļa turpinās kāpņu nobīžu monitoringu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā slimnīcas Saimniecības daļa, veicot kontroles apgaitu teritorijā, konstatēja 32.korpusa ēkas kāpņu telpas konstrukcijās pārvietojumu deformācijas, tāpēc slēdza korpusa centrālās kāpnes.