Latvijā plāno veikt bīstamo ķīmisko vielu apsekojumu virszemes ūdeņos
Pamatojoties uz iegūto datu analīzi, plāno optimizēt bīstamu ķīmisko vielu novērojumus un novērst nelietderīgu valsts budžeta līdzekļu tērēšanu ūdeņu ķīmiskās kvalitātes monitoringam.
Sabiedrība
2016. gada 2. aprīlis, 16:38

Latvijā plāno veikt bīstamo ķīmisko vielu apsekojumu virszemes ūdeņos

Jauns.lv

Lai iegūtu trūkstošo informāciju un datus par specifisku ķīmisku vielu izplatību un koncentrāciju Latvijas virszemes ūdeņos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vēlas pasūtīt bīstamo ķīmisko vielu apsekojumu virszemes ūdeņos, paziņoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Šāds novērtējums nepieciešams, lai, pamatojoties uz iegūto datu analīzi, optimizētu bīstamu ķīmisko vielu novērojumus un novērstu nelietderīgu valsts budžeta līdzekļu tērēšanu ūdeņu ķīmiskās kvalitātes monitoringam. Tas arī nepieciešams, lai nodrošinātu ziņojuma Eiropas Komisijai 2016.gadā iesniegšanu.

Patlaban ir izsludināts konkurss, lai ministrija varētu izvēlēties darbu veicēju. Izvēlētajam pretendentam būs jāizvērtē pieejamā informācija par dažādām ķīmiskām vielām, tostarp tām, kas ir noteiktas kā augu aizsardzības līdzekļi - pesticīdi un herbicīdi. Apsekojums būs jāveic šajā gadā, detalizēti norādot apsekojumā iekļaujamos ūdensobjektus, prioritārās un novērojamās vielas un tām atbilstošās paraugu ņemšanas vietas, laiku.

Balstoties uz iegūtajiem datiem, būs jāveic analīze, jāapstrādā testēšanas rezultāti, kā arī jāizstrādā rekomendācijas un jāsagatavo gala pārskats iesniegšanai VARAM.

Šim mērķim VARAM paredzējusi atvēlēt summu, kas nepārsniegs 33 057 eiro.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA