Latvijā ieviesta sistēma, kā apkarot pašnāvības cietumos
Visās ieslodzījuma vietās ir nodrošināta iespēja saņemt psihologa individuālās konsultācijas.
112
2016. gada 2. aprīlis, 23:06

Latvijā ieviesta sistēma, kā apkarot pašnāvības cietumos

Jauns.lv

Izveidota ieslodzīto suicīda preventīvā sistēma, kuras mērķis ir panākt suicidālās uzvedības gadījumu samazināšanos Latvijas ieslodzījuma vietās, informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Strādājot pie preventīvās sistēmas, ir izstrādāta un ieviesta vienota prakse ieslodzīto suicidālas uzvedības prevencijā, t.sk. ieslodzīto uzraudzības, drošības, medicīniskās aprūpes, resocializācijas jomā, suicidālas uzvedības riska noteikšana katram ieslodzītajam, atbilstošu resocializācijas pasākumu nodrošināšana ieslodzītajam ar tieksmi uz suicidālu uzvedību, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un tās struktūrvienību personāla profesionālā sagatavošana darbam ar ieslodzīto, kuram ir tieksme uz suicidālu uzvedību.

Lai nodrošinātu vienotu pieeju darbā ar ieslodzīto, kam ir tieksme uz suicīdu, izstrādātas vienotas vadlīnijas. Līdz šim vadlīniju aprobācijas gaitā suicidālas uzvedības risks ir izvērtēts 152 ieslodzītajām personām. Konstatējot vidēju vai augstu suicīda risku, tika izstrādātas rekomendācijas ieslodzījuma vietas struktūrvienībām darbam ar ieslodzīto, kā arī ieslodzītajam tika piedāvāts iesaistīties kādā no resocializācijas pasākumiem - psihologa individuālajās konsultācijās, resocializācijas programmā "Sociālo prasmju pilnveides un stresa mazināšanas programma ieslodzītajiem" un pašpalīdzības grupā.

Visās ieslodzījuma vietās ir nodrošināta iespēja saņemt psihologa individuālās konsultācijas un būt iesaistītam krīzes intervencē, desmit ieslodzījuma vietās tika īstenota resocializācijas programma, kurā kopumā piedalījās 143 ieslodzītie, bet pašpalīdzības grupā iesaistījās 63 ieslodzītie.

Tāpat projektā tika izstrādātas apmācību programmas, kuru mērķis ir pilnveidot ieslodzījuma vietu personāla zināšanas, profesionālās prasmes un iemaņas, strādājot ar ieslodzītajiem, kuriem ir tieksme uz suicidālu uzvedību.

Sistēma izveidota laika posmā no 2014.gada 1.aprīļa līdz 2016.gada 1.aprīlim Eiropas Komisijas krimināltiesību programmas "Criminal Justice" projektā "Suicide preventive system development in imprisonment places". Tā izstrādāta, izvērtējot ārvalstu praksi.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA