foto: LETA
Saeimā iesniegti 10 000 paraksti pret sešgadnieku laišanu skolā
"Neatkarīgās izglītības biedrības" priekšsēdētāja Zane Ozola (no labās) un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa dodas uz Saeimu.
Tava izglītība
2018. gada 7. marts, 13:05

Saeimā iesniegti 10 000 paraksti pret sešgadnieku laišanu skolā

Jauns.lv

Saeimā šodien iesniegti 10 000 paraksti pret sešgadnieku sūtīšanu skolā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saeimā iesniegti 10 000 parakstu pret sešgadnieku sūtīšanu skolā

gallery icon
12

"Neatkarīgās izglītības biedrības" priekšsēdētāja Zane Ozola (no labās) un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa dodas uz Saeimas Apmeklētāju un informācijas centru, lai Saeimas Mandātu un ētikas komisijā iesniegtu sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savāktos 10 000 parakstus, lai saglabātu esošo skolas gaitu sākšanas vecumu, proti, no septiņu gadu vecuma.

Jau ziņots, ka, izskatot IZM priekšlikumu par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, Ministru kabineta komiteja (MKK) pirmdien lēma diskusijas par minēto jautājumu turpināt pēc divām nedēļām.

IZM izskatīšanai Ministru kabineta komitejā bija iesniegusi grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas tostarp paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. IZM sola, ka plānotais 1.klasē apgūstamais mācību saturs un metodika tiks veidota atbilstoši bērnu vecumposmu īpatnībām sešu gadu vecumā apgūstamajam, un netiek paredzēts, ka sešu gadus vecajiem bērniem būs jāapgūst tas, ko pašlaik mācās septiņus gadus vecie bērni. Tāpat IZM uzsvēra, ka vecākiem joprojām tiktu saglabāta iespēja savus bērnus skolā sūtīt arī septiņu gadu vecumā. Arī turpmāk saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu pirmsskolas izglītības programmas apguvi varēs pagarināt par vienu gadu. Likumprojektu grozījumi gan paredz, ka turpmāk pamatizglītības apguvi nevarēs sākt no astoņu gadu vecuma.

Komitejas sēdes laikā tika secināts, ka vēl jādod laiks, lai IZM varētu sadarbības partneriem skaidrot reformas būtību un kliedēt mītus par sešgadnieku skolas gaitu sākumu. Līdz ar to jautājumu paredzēts turpināt skatīt 19.marta sēdē, savukārt valdības darbakārtībā tas, iespējams, varētu nonākt jau nākamajā dienā, 20.martā.