foto: Edijs Pālens/LETA
Kas notiks ar "ABLV Bank" iespaidīgo laikmetīgās mākslas kolekciju?
"ABLV" īpašumā esošs mākslas darbs no 2013. gadā rīkotās Izstādes "...lai gadījums kļūtu par notikumu.." Rīgas Mākslas telpā. Izstādē plašākai publikai pirmo reizi bija iespēja iepazīties ar ''ABLV Bank'' veidoto kolekciju topošajam Laikmetīgās mākslas muzejam.
Kultūra
2018. gada 7. marts, 06:11

Kas notiks ar "ABLV Bank" iespaidīgo laikmetīgās mākslas kolekciju?

Jauns.lv

Uzbriestot "ABLV Bank" problēmām, vēl pirms galējā lēmuma uzsākt pašlikvidācijas procesu, neskaidrs kļuva vairāku projektu liktenis, kuros liktas cerības uz bankas atbalstu. To starpā ir arī apjomīgais Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projekts.

Mākslas kolekcija nonāks likvidatoru pārziņā

Šobrīd “ABLV” kolekcijā (bankas īpašums), kura veidota iecerētajam muzejam, ir 1211 mākslas darbi, kuru kopējā vērtība ir 830 648 eiro.

Par to, ka šobrīd uz pauzes ir arī Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības plāni, “ABLV” pārstāvji informēja jau 26. februārī.

2013. gada izstādē "...lai gadījums kļūtu par notikumu.." aplūkojamie "ABLV" mākslas darbi

Šobrīd “ABLV” kolekcijā (bankas īpašums), kura veidota iecerētajam muzejam, ir 1211 mākslas darbi, kuru kopējā vērtība ir 830 648 eiro.

gallery icon
14

Dienu vēlāk preses konferencē “ABLV” dibinātāji un lielākie akcionāri Ernests Bernis un Oļegs Fiļs informēja par lēmumu uzsākt pašlikvidācijas procesu, cita starpā radot jautājumus arī par dažādiem projektiem, tostarp bankas iespaidīgās mākslas kolekcijas un muzeja likteni.

Kā portālam Jauns.lv apstiprināja “ABLV” grupas komunikāciju vadītājs Artūrs Eglītis, par Laikmetīgās mākslas muzeja nākotni plānots spriest pēc mēneša: “Par muzeju tiks lemts aptuveni pēc mēneša, jo muzeja būvniecībā ir iesaistītas divas puses, arī Borisa un Ināras Teterevu fonds.”

“ABLV” pārstāvis arī pauda, ka par bankas īpašumā esošo mākslas kolekciju lems likvidatori: šobrīd par to ir pāragri runāt. Tas būs atkarīgs no likvidatoriem un likvidācijas procesa īstenošanas. Patlaban kolekcija ir bankas bilancē.”

Teterevu fonds: spriest par muzeja nākotni ir pāragri

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda komentārs par pašreizējo situāciju pagaidām nav saņemts, savukārt Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve Inga Vasiļjeva aģentūrai LETA 27. februārī pauda, ka šobrīd ir pāragri spriest par muzeja projekta turpmāko gaitu.

Pašlaik projektēšanas stadijā esošā LLMM projekta turpmākās realizēšanas iespējas plānots apspriest nākamajā LLMM fonda padomes sēdē, taču pagaidām nav ziņu par to, kad sēde varētu tikt sasaukta.

Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale gan norādīja, ka ministrijas rīcībā šobrīd nav informācijas, kas liecinātu, ka LLMM fonds plānotu atcelt vai pārcelt Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, kura atvēršana paredzēta 2021. gadā.

Kokale skaidroja, ka valsts turpina darbu pie laikmetīgās mākslas kolekcijas izveides. Pašlaik tajā ir 409 darbi, kuru vērtība aprēķināta aptuveni 587 360 eiro vērtībā.

Liela daļa ir mākslinieku dāvinājumi, savukārt 94 mākslas darbi par vairāk nekā 215 000 eiro iegādāta par Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) projektu finansējumu.

No 2008. līdz 2010. gadam KM finansējusi 41 mākslas darba iegādi par 156 804 eiro, savukārt laikā no 2011. līdz 2016. gadam ministrijas budžetā līdzekļi šim mērķim netika paredzēti.

Pērnā gada nogalē ministrija Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM) piešķīra finansējumu nepilnu 85 000 eiro apmērā, par kuru ir iegādāti 19 laikmetīgās mākslas darbi. 

Tāpat pēdējos gados LNMM iegādājies 65 laikmetīgās mākslas darbus no pašu ieņēmumiem par kopējo summu 160 360 eiro apmērā. Valsts veidotā laikmetīgās mākslas krājuma daļa šobrīd ir nodota LNMM glabāšanā un izmantošanā.

"ABLV" paziņo par lēmumu uzsākt pašlikvidāciju:

“ABLV” laikmetīgajai mākslai pērn novirzīja ap 100 000 eiro

Pērn labdarības fonds “ABLV Charitable Foundation” kopumā saņēmis ziedojumus 4 674 605 eiro apmērā, bet sabiedriskā labuma iniciatīvas atbalstījis 1,651 miljonu eiro apmērā, liecina fonda apkopotā informācija par 2017. gadā paveikto.

Laikmetīgās mākslas atbalstam tika novirzīti 95 498 eiro, tostarp atbalstīti astoņi laikmetīgās mākslas izstāžu projekti. 100 435 eiro tika novirzīti izglītības jomai, tostarp izdotas kultūras publikācijas un atbalstīti astoņi laikmetīgās mākslas un kultūras izpratni veicinoši izglītības projekti.

Vislielākais finansējums jeb 1,102 miljoni eiro tika novirzīti pilsētvides attīstībai, tostarp tika atbalstīta bērnu rotaļu laukuma “Labirints” īstenošana pie Rīgas Doma, kā arī sasniegts Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja pēdējais projekta realizācijas posms.