Rektors Muižnieks: "Latvijas zinātne pārtiek no struktūrfondiem"
Indriķis Muižnieks saka, ka zinātne šajā valstī barojas no Eiropas Savienības struktūrfondiem, jo nauda tai netiek piešķirta pietiekošā apjomā.
Viedokļi
2016. gada 4. aprīlis, 08:28

Rektors Muižnieks: "Latvijas zinātne pārtiek no struktūrfondiem"

Jauns.lv

Latvijas zinātne pārtiek no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, vērtējot, ka tas nav ilgtspējīgs risinājums, bet politiska tuvredzība.

Latvijas zinātne ir viena no sliktāk finansētājam jomām 0,12 - 0,15 no IKP, Eiropas Komisijai solīts, ka finansējumam līdz 2020.gadam, "grūti pat iedomāties", būtu jābūt piecas reizes lielākam, norādīja lielākās Latvijas augstskolas vadītājs.

"Latvijas zinātne šobrīd pārtiek no ES struktūrfondu atbalsta. Tas, protams, nav sevišķi ilgtspējīgi, jo struktūrfondi nav mūžīgi. Katram jāsaprot, ka zinātne tāpat kā aizsardzība, izglītība, veselība ir sabiedrības un valsts attīstības pamatā," uzsvēra LU rektors.

Politiskajā līmenī par nepieciešamo finansējuma apjomu zinātnei ir vārdos, bet šā brīža politiskie īstermiņa uzdevumi bieži vien ilgtermiņa perspektīvu liekot aizmirst.

"Kad nāk kārtējās vēlēšanas, paskatoties, cik tad ir zinātnieku un cik ir citu sociālo grupu pārstāvju, kuri ies balsot, liekas, ka prioritāte nobīdās. Tā ir politiska tuvredzība," teica Muižnieks.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA