Aptaujā izpētīts, kurās valstīs visvairāk baidās no Krievijas
Austrumeiropas valstīs par galveno draudu nacionālajai drošībai uzskata Krieviju, taču Latvijā mēs baidāmies mazāk nekā to dara lietuvieši un igauņi.
Sabiedrība
2016. gada 5. aprīlis, 10:08

Aptaujā izpētīts, kurās valstīs visvairāk baidās no Krievijas

Jauns.lv

Austrumeiropas valstu iedzīvotāji par galveno draudu nacionālajai drošībai uzskata Krieviju, liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, par kuriem ziņo Ukrainas laikraksts “Jevropeiska pravda”.

Aptauju rīkojis ASV sabiedriskās domas izpētes dienests “Gallup”.

Krieviju par lielāko draudu uzskata galvenokārt Centrālās un Austrumeiropas valstīs, kuras ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. Šī reģiona valstīs, kuras ir ārpus ES, iedzīvotāju par lielāko draudu uzskata ASV.

Eiropas Savienības valstu vidū Krieviju par vislielāko draudu savai nacionālajai drošībai nosauca 69% iedzīvotāju Polijā, 58% Igaunijā, 57% Rumānijā, 46% Lietuvā, 42% Latvijā, 17% Slovākijā, 15% Čehijā, 14% Ungārijā.  Tātad no visām trim Baltijas valstīm mēs baidāmies vismazāk.

Grieķijā par galveno draudu tika uzskatīta Vācija – šāds viedoklis bija 39% Grieķijā aptaujāto iedzīvotāju. Bulgārijā visvairāk iedzīvotāju – 14% - par galveno draudu uzskatīja ASV, bet Horvātijā visvairāk – 11% - par galveno draudu uzskatīja Serbiju.

Starp NVS valstīm Krieviju par lielāko draudu uzskatīja iedzīvotāji Ukrainā (52%), Gruzijā (48%) un Moldovā (16%).

Krievijā 64% aptaujāto par galveno draudu valsts drošībai uzskatīja ASV. Šāds viedoklis bija arī iedzīvotājiem Baltkrievijā (44%), Kazahstānā (36%) un Kirgizstānā (33%).

BNS/Foto: Shutterstock