foto: Valsts policija
Jelgavas vientuļās sirmgalves krāpnieks iebiedēja basām kājām, ar bēru vainagu rokās, kā nosalis pastnieks
Jelgavā vairākus gadus uzdarbojies šantāžists, kurš apzadzis un iebiedējis vientuļas astoņdesmitgadīgas sirmgalves.
112
2018. gada 26. februāris, 06:20

Jelgavas vientuļās sirmgalves krāpnieks iebiedēja basām kājām, ar bēru vainagu rokās, kā nosalis pastnieks

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vairākus gadus Jelgavā uzdarbojies kāds pavecāku kundzīšu „izklaidētājs-nelaimes putns”, kurš no sirmgalvēm izkrāpis vairākus tūkstošus eiro un nozadzis daudzas vērtīgas mantas. Manipulējot ar kundžu uzticēšanos, viņas iebaidot un iežēlinot, nekauņa dzīvojis cepuri kuldams. Nu gan viņš savas dienas pavada aiz restēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

38 gadus vecais krāpnieks-izspiedējs tiranizējis vecākas vientuļas kundzes, viņām nozogot gan vērtīgas mantas, gan daudzus simtus eiro. Viņš uz ielas noskatījis vientuļas, labi tērptas pensionāres, no viņām aizņēmies niecīgu naudas summu. Pēc tam it kā ierodoties pie viņām mājās, lai atdotu parādu, kundzēm draudējis un viņas apzadzis.

Policijā vismaz zināms par četrām cietušām, bet tādu varētu būt krietni vairāk, tāpēc policija izplatījusi noziedznieka attēlu, kurš nu ir apcietinājumā, un lūdz atsaukties iespējamos cietušos pa tālruņiem 63004200, 63004202 vai 110.

Nedosi naudu – izsitīšu logu!

88 gadus vecā jelgavniece Vizma (vārds mainīts) krāpnieku sastapusi 2014. gada rudenī, ejot mājās, netālu no Jāņa baznīcas. Vīrietis stāstījis, ka nākot no slimnīcas, kur par ārstēšanos samaksājis 180 eiro un viņam neesot naudas par ko aizbraukt mājās – uz Eleju, vai viņa nevarētu aizdot kādu naudiņu? Vizma arī aizdevusi piecus eiro, kā arī pateikusi savu mājas adresi, lai vīrietis, kurš dievojās naudu atdot, to varētu izdarīt.

Bet tā vietā, lai atdotu naudu, nekauņa vēlāk devies pie Vizmas un viņas kaimiņienēm un no viņām vēl vairākkārt aizņēmies vai nozadzis naudu, kuru pat nav domājis atdot. Kundze no vīrieša baidījusies un naudu viņam devusi.

Reiz šantāžists pat biedējis: „Ja es nedabūšu naudu un tu mani iekšā nelaidīsi, es tev izsitīšu logu,” raksta Jelgavas laikraksts „Zemgales Ziņas”. Vizmu no šantāžista nagiem izpestījusi kaimiņiene, kura pievērsusi uzmanību, ka pie Vizmas regulāri ierodas krāpnieks, kuru kaimiņiene esot pazinusi, kā cilvēku, kurš apkrāpj vecas kundzes. Vardarbis arī iepriekš bijis tiesāts par izdarītām zādzībām. Kaimiņiene pierunājusi Vizmu vērsties policijā.

Par to, kas Vizmu mudinājis pirmo reizi palīdzēt it kā izmisumā nonākušajam vīrietim, viņa „Zemgales Ziņām” pastāstīja: „Mans nu jau mirušais vīrs reiz teica, ka izmisumā nonākušam cilvēkam ir jāpalīdz. Nodomāju, ka varbūt šis ir tas gadījums, kad viņš otram palīdzētu. Un, ja tagad mana vīra vairs nav, tad man jāpilda viņa teiktais”.

Zeķēm kājās, ar bēru vainagu rokās

Kad izmeklētājs, kurš šķetina šo lietu, krāpniekam prasījis, kā izvēlējies savus upurus, viņš atbildējis: „Pēc apģērba”. Proti, tika uzrunātas pieklājīgi ģērbtas vientuļas sievietes. Visi upuri bija vecumā no 79 līdz 88 gadiem.

Noziedznieks pie vecajām kundzēm gājis ar dažādām leģendām. Vienreiz ieradies ar bēru vainagu rokās (pēc visa spriežot, nozagtu kapos) un lūdza 18 eiro, lai varētu aizbraukt uz krustmātes bērēm. Citreiz ierodoties tikai ar zeķēm kājas, lūdzot naudu apaviem, jo darba devējs, pie kura viņam jākopj lopi, nedodot naudu zābakiem. Vienreiz arī notēlojis pastnieku, kurš pieklauvējis pie durvīm, lūdzot sasildīties.

Tā nu līdzjūtīgās un iebiedētās kundzes uzmācīgajam šantāžistam ik pa laikam iedeva kādu eiro. Četru gadu laikā viņš šādā veidā esot izkrāpis daudzus simtus eiro. Vizma lēš, ka no viņas nozagti pat tūkstoši, jo nozagtas arī vērtīgas lietas. Tā, piemēram, viņai visvairāk sāp tas, ka nozagts viņai piešķirtā 1991. gada barikāžu aizstāvju medaļa.

Zadzis visu, ko var pārdot

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jelgavas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas vecākais inspektors Andris Skrūzmanis pašvaldības izdevumam „Jelgavas Vēstnesis” pastāstīja: „Apmēram divus gadus viņš dzīvoja uz šīs sievietes (Vizmas) rēķina, nesa no mājām ārā mantas, vēlāk klaji zaga naudu, ko viņa pat mēģināja slēpt. Nelūgtais viesis zadzis visu, ko var pārdot, piemēram, mobilo telefonu, kundzes nelaiķa vīra pulksteni, spiningu, sudraba karoti, bižutēriju. Ko varējis, ieķīlājis lombardā, bet citas lietas tirgojis no rokas uz ielas. Dažas lietas izdevās atgūt, bet visvairāk cietušajai sirds sāp par to, ka viņš nozaga 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi”.

Pēc krāpnieka teiktā, lombardos šo zīmi nav ņēmuši, tāpēc viņš to pārdevis uz ielas, un nupat policija saņēmusi informāciju, ka tā varētu atrasties antikvariātā.

Vizma portālam jelgavniekiem.lv stāsta: „Atnāk citreiz reizi mēnesī, citreiz - ik pārdienas. Lūdzas, lai ļauj uzlādēt telefonu. Kādu nakti atļāvu palikt brīvajā gultā. Pati otrā istabā aizbultēju durvis, paņēmu ūdens pudeli līdzi. Bail, ka pa nakti neuzbrūk,” uzsverot, ka sitis krāpnieks gan nekad neesot. Tikai draudējis. „Nezinu, vai vēl kāds ir cietis, es viena pati esmu, teica, ka logus izsitīs, ja nedošu naudu un neielaidīšu iekšā uzlādēt telefonu, apsildīties”. Kundzei bija bail par logiem, jo apzinājās, ka naudas ielikt jaunus nepietiks, un nav jau garantijas, ka tas neatkārtosies vēl kādreiz. Krāpnieks pat stāstījis, ka esot policijas meklēšanā, jo izsitis logu cilvēkam, kurš nav samaksājis par darbu.

Neģēli noķer Jēkabpilī

Apstākļu sakritības dēļ policijai neģēli šomēnes izdevās aizturēt Jēkabpilī. „Pēc viņa teiktā, viņš turp bija aizbraucis meklēt darbu. Aizgājis uz firmu, kurā agrāk strādājis, bet priekšnieka kabinetā nebija. Nenoturējies, nozadzis viņa mobilo tālruni un devies prom. Priekšnieks, konstatējis, ka pazudis telefons, meties pie loga un ieraudzījis, ka pa vienīgo uzņēmuma piebraucamo ceļu prom dodas kāds vīrietis. Viņš skrējis pakaļ, noķēris un izsaucis policiju. Izrādījies, ka aizturētais ir meklēšanā pie Jelgavas kolēģiem,” stāsta Skrūzmanis.

Šobrīd šis vīrietis, kurš jau agrāk vairākkārt tiesāts par mantiska rakstura noziegumiem, ir aizturēts.