foto: Edijs Pālens/LETA
Diemžēl iepriecināt nevarēsim: prognozē, ka siltāks kļūs tikai marta beigās
Sals Latvijā valdīs vēl vismaz līdz 20. martam, tā kā uz ātru pavasara iestāšanos nav ko cerēt.
Sabiedrība
2018. gada 23. februāris, 18:02

Diemžēl iepriecināt nevarēsim: prognozē, ka siltāks kļūs tikai marta beigās

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lai arī pēc kalendārais pavasaris iestājas 1. martā, par to nekas neliecinās. Vēl teju četras nedēļas Latvijā valdīs stabils sals. Nākamās nedēļas sākumā piedzīvosim šoziem stiprāko salu – pat līdz mīnus 30 grādiem. Tas nozīmē, ka šādos laika apstākļos skolēni varēs nedoties uz skolu.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķe Laura Krūmiņa siltummīļus nevar iepriecināt. Vēl gandrīz četras nedēļas Latvijā valdīs stabils sals, nākamās nedēļas sākumā termometra stabiņš dažviet nokritīs līdz mīnus 30 grādiem. Ir pieņemts, ka kalendārais pavasaris sākas līdz ar marta pirmo dienu, tomēr meteoroloģiskais pavasaris, visticamāk, iestāsies vēlāk.

Krūmiņa portālam Jauns.lv teica: „Šoziem bargākais sals sagaidāms februāra pēdējās dienās, kad būs vēl aukstāks nekā šodien, kaut gan jau tagad gaisa vidējā temperatūra ir zem normas. Nekas neliecinās par meteoroloģiskā pavasara iestāšanos, būs tikai kalendārais pavasaris.

Februāra pēdējās dienās valdīs bargs sals, kad temperatūra būs zem mīnus 20 grādiem – mīnus 25-28 grādi. Dažās vietās, skaidros laika apstākļos, var būt arī mīnus 30 grādi. Tas nav raksturīgi mūsu ziemas apstākļiem, bet nav arī retums. Piemēram, šāds laiks bija pagājušā gada janvāra sākumā.

Tāpat pašlaik nevar prognozēt, kad tieši kļūs siltāks. Marta pirmajās divās dekādēs būs stabils sals un sniegs, temperatūras būs zemas. Tikai marta trešajā dekādē laiks sāks mainīties un mēs varēsim sākt domāt par pavasara iestāšanos un atkušņiem”.

LVĢMC prognoze liecina: „Ja naktī uz sestdienu rietumu un centrālajos rajonos vēl snigs, tad dienā būtiski nokrišņi vairs nav gaidāmi un mākoņu daudzums samazināsies. Pūtīs lēns ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš. Gaiss naktī atdzisīs no  -9 līdz -14 grādiem rietumu rajonos, līdz -18 līdz -23 grādiem centrālajos un austrumu rajonos, savukārt dienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz -7, -12 grādiem.

Nākamās nedēļas sākumā ar ziemeļu, ziemeļaustrumu vējiem Latvijā ieplūdīs vēl aukstāks gaiss no Krievijas. Nedēļas sākumā debesis būs pārsvarā mākoņainas, un vietām, galvenokārt Kurzemē, nedaudz snigs. Nedēļas vidū anticiklons turpinās pastiprināties un debesis noskaidrosies, tādēļ nakts un rīta stundās gaidāms stiprs sals līdz -25, -27 grādiem. Pastāv varbūtība, ka vietām termometra stabiņš var noslīdēt līdz -30 grādu atzīmei”.

Te jāatgādina, ka valdības noteikumi paredz, ka izglītības iestādi neapmeklē bērni vecumā līdz 12 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par-20 grādiem un bērni vecumā no 13 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -25 grādiem. Lēmumu par bērna došanos uz skolu vai palikšanu mājās pieņem vecāki, un vēlams ik rītu izvērtēt apstākļus, pirms pieņemt lēmumu, ņemot vērā gan gaisa temperatūru, gan to, cik ilgs laiks skolēnam jāpavada ārpus telpām ceļā uz skolu.