foto: Facebook
Uzņēmējus Latvijā aizvien tiranizē starptautiski krāpnieki. Viens paraksts uz viņu lapiņas var izmaksāt bargi
Latvijas uzņēmēji no starptautiskiem krāpniekiem – biznesa kompānijas „EBN-European Business Number” jau vairākus gadus saņem vēstules ar aicinājumu bez maksas reģistrēties mistiskā reģistrā, kas beigās izrādās sālīts pasākums, kas izmaksā 711 eiro gadā.
112
2018. gada 26. februāris, 06:12

Uzņēmējus Latvijā aizvien tiranizē starptautiski krāpnieki. Viens paraksts uz viņu lapiņas var izmaksāt bargi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau kādus piecus gadus ne tikai Valsts ieņēmumu dienests (VID), bet arī uzņēmēji sociālajos tīklos brīdina neuzķerties uz krāpniekiem no kādas mistiskas „starptautiskas biznesa kompānijas” – „EBN-European Business Number Latvija”, kura aicina bez maksas reģistrēties PVN reģistrā, bet pēc tam piestāda vairākus simtus lielus rēķinus.

VID aicina uzņēmējus, kuri saņēmuši EBN izspiedēju vēstules par to ziņot Valsts policijai, lai tā varētu ierosināt lietu pret krāpniekiem. Tomēr neviens policijā vēl nav uzrakstījis sūdzību par „EBN-European Business Number Latvija” darbību.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Sprudzāne Jauns.lv pavēstīja: „Pašlaik Valsts policijā nav vērsies neviens iedzīvotājs ar iesniegumu par krāpniekiem no „European Business Number” Latvijas departamenta”. Līdz ar to arī policijā nav ierosināta lieta pret krāpniekiem.

„Gadījumā, ja saņemat vēstuli no „EBN-European Business Number Latvija” departamenta, kas it kā lūdz ieskaitīt zināmu naudas summu, lai uzņēmums tiktu iekļauts pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā, neatsaucieties tam. Tā ir krāpniecība un šim departamentam nav nekādas saistības ar Latvijas nodokļu administrāciju”, Jauns.lv informēja VID. Saņemot šādu vai līdzīgu piedāvājumu, VID aicina brīdināt arī savus sadarbības partnerus un par to informēt Valsts policiju.

Jau aizpērn VID brīdināja iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot šādus viltus uzaicinājumus. VID rīcībā ir informācija, ka iedzīvotāji līdzīgas viltus vēstules saņēmuši arī šogad. Šādi krāpniecības gadījumi ir novēroti arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Somijā un Vācijā.

Raivis Ābele „Facebook” pastāsta kā darbojas krāpnieki: „Viss sākās ar vēstuli pastā - plāna, brūna aploksne. Iekšā trīs lapas un tukša aploksne ar jau uzdrukātu adresātu - pasta kastīti kaut kur Hamburgā. Ideja vienkārša - no kādas publiski pieejamas datu bāzes tiek paņemta informācija par uzņēmumu vai individuālā darba veicēju, kurš tad kļūst par šīs vēstules saņēmēju. Tajā „kompānija” EBN jeb „European Business Number” aicina konkrēto saņēmēju apstiprināt sava PVN numura pareizību. Tas ir „jāapstiprina” uz lapas, uz kuras jau ir iedrukāts saņēmēja nosaukums, juridiskā adrese un kontakttālrunis. Šī lapa esot jāparaksta, jāievieto tukšajā aploksnē un jācilpo uz pastu. Ja to izdariet, tad varat sevi apsveikt ar 771 eiro lielām (ikgadējām!) saistībām pret EBN. Āķis ir ar mazajiem burtiem rakstītajā tekstā virs ailes, kur tiek prasīts jūsu paraksts. Tajā saņēmējs apliecina datu pareizību un piekrīt, ka vēl viena kompānija – „DAD GmbH”, tekstā minēts kā „izdevējs”, ievietos jūsu datus mājaslapā www.e-b.n.eu, kas jums gadā izmaksās augstāk minēto summu (711 eiro).

Mani māc bažas par šīs afēras apmēriem, jo savām acīm redzēju aptuveni 20 (!!!) šādas aploksnes, kuras bija atsūtītas uz vienu adresi, dažādām tur reģistrētām firmām un komersantiem”.