foto: LETA
Labas ziņas visiem, kas gatavojas laulāties: iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā varēs iesniegt arī elektroniski
Sabiedrība
2018. gada 20. februāris, 21:30

Labas ziņas visiem, kas gatavojas laulāties: iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā varēs iesniegt arī elektroniski

LETA

Saeimas Juridiskā komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz, ka iesniegumu par laulības noslēgšanu dzimtsarakstu nodaļā varēs iesniegt arī elektroniski, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādas izmaiņas paredzēts veikt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā.

Pašlaik saskaņā ar likumu personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu. Ar likuma izmaiņām paredzēta iespēja pilngadīgiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem laulības noslēgšanas iesniegumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu (e-parakstu) un laika zīmogu, iesniegt arī elektroniski.

Personām, kas vēlēsies noslēgt laulību, būs iespēja iesniegumu iesniegt uzreiz izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā. Līdz šim personām bija jāvēršas jebkurā dzimtsarakstu nodaļā, lai saņemtu izziņu par laulības reģistrācijai nepieciešamo dokumentu pārbaudi, ko vēlāk iesniegt dzimtsarakstu nodaļā, kurā plānots noslēgt laulību. Jaunā kārtība atvieglos iesnieguma iesniegšanu, to nepastarpināti iesniedzot jau konkrētajā nodaļā, kurā vēlēsies reģistrēt laulību, atzīmē likumprojekta autori.

Tāpat likumprojektā ietvertais regulējums atvieglos iesnieguma iesniegšanas kārtību personām, kuras nevar ierasties dzimtsarakstu nodaļā klātienē (piemēram, persona dzīvo un strādā ārvalstīs, dzimtsarakstu nodaļas noteiktā darba laika dēļ, personas darba specifikas dēļ). Līdz ar to iesniegumu personas varēs iesniegt jebkurā sev izdevīgā laikā.

Plānots, ka likuma izmaiņas attieksies tikai uz personām, par kurām ziņas ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Ja norādītā informācija Iedzīvotāju reģistrā un iesniegumā nesakritīs, personām būs jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā un personīgi jāuzrāda pretrunu izskaidrošanai nepieciešamie dokumenti, teikts likumprojekta anotācijā.

Likuma grozījumi trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.