Eiropas iedzīvotāji ik gadu par narkotikām iztērē vismaz 24 miljardus eiro
Nelegālo narkotiku ražošana un kontrabanda joprojām ir viens no lielākajiem un novatoriskākajiem noziedzīgajiem tirgiem Eiropā.
112
2016. gada 6. aprīlis, 12:26

Eiropas iedzīvotāji ik gadu par narkotikām iztērē vismaz 24 miljardus eiro

Jauns.lv

Eiropas iedzīvotāji katru gadu par nelegālajām narkotikām iztērē vismaz 24 miljardus eiro, padarot to par vienu no galvenajām peļņu nesošajām organizētās noziedzības darbības jomām Eiropā, norādīts šā gada ziņojumā par narkotiku tirgu Eiropas Savienībā (ES), kuru publicēja Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs (EMCDDA) un Eiropols.

Ziņojumā sniegta jaunākā analīze par nelegālo narkotiku tirgu ES, aplūkojot tendences visā piegādes ķēdē - no ražošanas un kontrabandas līdz tirdzniecībai, izplatīšanai un patēriņam. Tajā tiek analizētas arī ievērojamās izmaksas, ko sabiedrībai rada šie tirgi, tostarp to ietekme uz uzņēmumiem, valsts iestādēm, apdzīvotiem rajoniem, ģimenēm, cilvēkiem un vidi, liecina Eiropas Komisijas (EK) paziņojums.

Iepazīstinot ar ziņojuma secinājumiem, Eiropas migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls sacīja, ka ar narkotiku tirdzniecību saistītie noziedznieki mūsdienās veikli izmanto transporta, preču un cilvēku starptautisko plūsmu un kaitē tai, vienlaikus radot apdraudējumu sabiedrības veselībai.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka tie izmanto jaunās tehnoloģijas un internetu, starptautiskās tirdzniecības un komerciālās infrastruktūras pieaugumu, lai ātri īstenotu savas noziedzīgās darbības pāri valstu robežām. Turklāt nestabilitāte ES kaimiņu reģionos potenciāli varētu ļoti būtiski ietekmēt narkotiku tirgu Eiropā.

Eiropola direktors Robs Veinraits vērsa uzmanību uz faktu, ka nelegālo narkotiku ražošana un kontrabanda joprojām ir viens no lielākajiem un novatoriskākajiem noziedzīgajiem tirgiem Eiropā. Tas kļūst arvien sarežģītāks un ciešāk sasaistīts ar citiem noziedzības veidiem, pat terorismu, un tādēļ tas ir viens no galvenajiem ES iekšējās drošības apdraudējumiem. Lai mazinātu tā mērogu un ietekmi, būtiska ir saskaņota pārrobežu sadarbība tiesībaizsardzības jomā, un to var panākt, izmantojot Eiropola un citu ES instrumentu unikālās operatīvās spējas, viņš sacīja.

Šajā ziņojumā, kuram pievienots stratēģiskais pārskats, EMCDDA narkotiku uzraudzības un analītiskās prasmes ir apvienotas ar Eiropola operatīvajiem izlūkdatiem par organizētās noziedzības tendencēm. Tajā ir aprakstīts tirgus, kas pastāvīgi attīstās, pielāgojas un meklē jaunas iespējas, radot ievērojamas problēmas politikas veidotājiem, tiesībaizsardzības iestādēm un sabiedrības veselībai.

Ziņojums liecina, ka, lai gan joprojām pastāv tradicionālie kontrabandas maršruti, turpinās to dažādošana. Secināts, ka maršruti mazāk nekā iepriekš tiek veltīti konkrētām precēm, taču joprojām tiek izmantotas likumīgas transporta un loģistikas infrastruktūras, un jūras kravu konteineri ir ērts veids, kā Eiropā ievest lielus narkotiku sūtījumus. Nesenie notikumi interneta tirgū, tostarp tumšajā tīklā, anonimizēšanas programmatūra un kriptovalūtas arī piedāvā jaunas iespējas piedāvāt narkotikas tiešsaistē.

LETA / Foto: Shutterstock