foto: LETA
Raizējoties par valsts reputāciju, arī Vējonis vēlas Rimšēviča atkāpšanos no amata
Vējonis: Lai mazinātu negatīvo ietekmi valsts reputācijai, Rimšēvičam jāatkāpjas no amata.
2018. gada 19. februāris, 18:03

Raizējoties par valsts reputāciju, arī Vējonis vēlas Rimšēviča atkāpšanos no amata

Jauns.lv/LETA

Lai mazinātu negatīvo ietekmi, kāda ir radīta ne tikai Latvijas finanšu sektoram, bet arī valsts reputācijai kopumā, Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam ir jāatkāpjas no amata, norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mūsu mērķis ir tiesiska valsts. Tāpēc tiesībsargājošām un finanšu kontroles iestādēm ir jāturpina uzsāktais darbs neatkarīgi, profesionāli, principiāli un operatīvi, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs būtu pārliecināts, ka neatkarīgi no amata, statusa un ietekmes, koruptīvas un krimināli sodāmas rīcības netiks pieļautas un vainīgie tiks saukti pie atbildības," uzsvēra Vējonis.

Viņš arī norādīja, ka ar atbildīgajiem dienestiem un valsts augstākajām amatpersonām ir vairākkārt pārrunājis izveidojušos situāciju Latvijas finanšu sektorā, un šo tēmu plānots detalizēti apspriest šīs nedēļas Nacionālās drošības padomes sēdē.

foto: LETA
Vējonis: Lai mazinātu negatīvo ietekmi valsts reputācijai, Rimšēvičam jāatkāpjas no amata.

Kā ziņots, Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kā preses konferencē paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume, konkrētajā kriminālprocesā figurē divas personas - augsta Latvijas Bankas amatpersona un kāda fiziska persona, bet kukuļa apmērs esot vismaz 100 000 eiro.

Lieta neesot saistīta ar kredītiestādēm, kas pašreiz darbojas Latvijā - ne ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, ne arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku, norādīja Straume.

Izmeklētāju pārstāvji sīkākas ziņas par lietu izmeklēšanas interesēs sniegt atteicās, tostarp neprecizēja, vai lieta ir saistīta ar likvidējamo "Trasta komercbanku", saistībā ar kuras likvidēšanu ir ierosināta lieta, kurā figurē maksātnespējas administratori Māris Sprūds un Ilmārs Krūms.

KNAB sāktajā kriminālprocesā aizturēti tika Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Piektdien Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veiktas kratīšanas. Piektdien tika aizturēts arī Martinsons, taču svētdienas vakarā viņu no VP izolatora atbrīvoja.

Rimšēviču nav lūgts apcietināt, bet viņam piemērota drošības nauda 100 000 eiro apmērā, kas jau ir iemaksāta, iepriekš skaidroja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš, prognozējot, ka Latvijas Bankas prezidentu pirmdienas pirmdienas vakarā atbrīvos no VP izolatora.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvērusi, ka Rimšēvičam, vismaz laikā, kad KNAB lietu izmeklē, vajadzētu nolikt amata pilnvaras.

Latvijas Bankas prezidenta amatā Rimšēvičs tika iecelts 2001.gada 20.decembrī, bet 2007.gadā un 2013.gadā Saeima viņu atkārtoti ievēlēja Latvijas Bankas prezidenta amatā uz sešiem gadiem. Viņam 2019.gada nogalē beigsies trešais pilnvaru termiņš. Rimšēvičs iepriekš izteicies, ka neplāno kandidēt uz nākamo pilnvaru termiņu šajā amatā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās