Uz Latviju brauks Vatikāna valsts sekretārs
Maija vidū Latvijā gaidāma Vatikāna valsts sekretāra vizīte.
Sabiedrība
2016. gada 6. aprīlis, 19:15

Uz Latviju brauks Vatikāna valsts sekretārs

Jauns.lv

Maija vidū Latvijā gaidāma Vatikāna valsts sekretāra, kardināla Pjetro Parolina vizīte, informēja Ārlietu ministrijā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien tikās ar Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, lai pārrunātu Latvijas valsts un Romas katoļu baznīcas Latvijā, kā arī Latvijas un Svētā Krēsla attiecības un gaidāmo Parolina oficiālo vizīti Latvijā, kas plānota no 11. līdz 13.maijam.

Tikšanās laikā ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka Latvijas valsts un Romas katoļu baznīcas Latvijā attiecības ir ļoti labas.

"Svētais Krēsls vienmēr ir atbalstījis Latvijas neatkarības centienus un nekad nav atzinis Baltijas valstu okupāciju. Tādēļ esmu gandarīts, ka Vatikāna valsts sekretārs, Viņa Eminence kardināls Parolins ir atsaucies ielūgumam ierasties oficiālā vizītē Latvijā," sacīja ministrs, norādot, ka viņa vizīte būs īpaši nozīmīga šajā gadā, kad tiek atzīmēti 25 gadi kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas.

Svētais Krēsls atzina Latviju "de iure" 1921.gada 10.jūnijā. Savukārt 1991.gada 1.oktobrī - atjaunoja diplomātiskās attiecības.

Parolins tika iecelts garīdznieka kārtā 1980.gadā. 1986.gadā viņš kļuva par Svētā Krēsla vēstnieku Nigērijā, bet 1989.gadā turpināja darbu Meksikā. Laikā no 2002. līdz 2009.gadam viņš bija valsts sekretāra vietnieks un vadīja vairākas Vatikānam svarīgas diplomātiskās sarunas, tostarp ar komunistiskajām valstīm Ziemeļkoreju, Ķīnu un Vjetnamu.

Savukārt 2009.gadā Parolins tika iecelts par nunciju Venecuēlā, bet 2013.gada 15.oktobrī tika paaugstināts par Vatikāna valsts sekretāru un 2014.gada 12.janvārī viņam piešķirts kardināla tituls. Valsts sekretāra amats Vatikānā ir augstākais aiz pāvesta krēsla, kas ir pielīdzināms premjerministra amatam.

LETA/Foto: EPA/LETA