Policija nesāks kriminālprocesu par gadījumu, kad no autobusa izsēdināts maršrutus sajaucis puika
Izsēdinātā Eduarda māmiņa par notikušo bija satriekta.
Sabiedrība
2018. gada 18. februāris, 13:29

Policija nesāks kriminālprocesu par gadījumu, kad no autobusa izsēdināts maršrutus sajaucis puika

Jauns.lv/LETA

Salaspils policija nolēmusi nesākt kriminālprocesu par gadījumu, kad no autobusa izsēdināts maršrutus sajaucis 11 gadus vecs puika, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Samanta Čapkovska.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa skaidroja, ka 18.janvārī Salaspils iecirknī no kādas sievietes saņemts iesniegums par iespējamām prettiesiskām darbībām pret viņas nepilngadīgo dēlu no uzņēmuma "Galss Buss" autobusa vadītāja puses maršrutā Rīga - Saulkalne. Māte lūdza sākt kriminālprocesu un saukt vainīgo personu pie kriminālatbildības par atstāšanu bez palīdzības.

Salaspils iecirknī tika sākta resoriskā pārbaude, kuras laikā pieņemts paskaidrojums no autobusa vadītāja, no zēna un viņa mātes.

Policijā skaidroja, ka Krimināllikums paredz atbildību par bezdarbību, ja palīdzība nav sniegta personai, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējams saglabāt sevi mazgadības vai nevarības dēļ.

Ar palīdzības nesniegšanu jāsaprot tādu darbību neveikšana, kuras attiecīgajā situācijā bijušas nepieciešamas, lai novērstu personas dzīvībai draudošās briesmas, norādīja Čapkovska.

Atstāšana bez palīdzības ir noziedzīgs nodarījums, ko raksturo tiešs nodoms, ja vainīgais apzinās, ka cietušā veselība ir apdraudēta un palīdzību nevēlas sniegt, norādīja policijā.

Izvērtējot mātes iesnieguma materiālus un paskaidrojumus secināts, ka dotajā gadījumā nav saskatāmas Krimināllikumā minētā pārkāpuma sastāva pazīmes, tāpēc šonedēļ pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Kā raidījumam "LNT ziņas" skaidroja bērna māte, 18.janvārī viņas dēls izsēdināts no autobusa nezināmā vietā, vienlaikus ne spēkrata vadītājs, ne pasažieri neesot atsaukušies lūgumam palīdzēt.

Māte skaidroja, ka autobusa pieturā Salaspilī, Skolas ielā 5, kurā dēls parasti sagaida autobusu "Rīga - Salaspils", piestājis tā paša uzņēmuma SIA "Galss Buss", bet cita maršruta autobuss. Tikai tad, kad puika jau bija nobraucis vairākus kilometrus, viņš sapratis, ka iekāpis nepareizajā autobusā.

Zēns zvanījis mātei, kura aicinājusi dēlu vērsties pie autobusa vadītāja, tomēr šoferis esot atteicies runāt. Tāpat autobusa vadītājs puikam esot licis izkāpt galapunktā, kur nav nevienas autobusa pieturas, un arī vieta bērnam nav bijusi pazīstama.

Bērna māte likusi puikam palikt, kur viņš izkāpis, un atbraukusi dēlam pakaļ.

Jau ziņots, ka jautājums par autobusa šoferu atbildību aktualizējās pēc tam, kad pagājušovasar Grobiņas novadā mežā atrasts miris piecus gadus vecais Ivans Berladins.

Zēns no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, bija izgājis 1.jūlijā. Policija bija noskaidrojusi, ka puika viens pats, visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā. Pazudušais zēns 11.jūlijā tika atrasts miris Grobiņas novada Dubeņos meža masīvā brikšņos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Valsts policijā izmeklēšana turpinās, lai precīzi noskaidrotu gan zēna pazušanas un nāves apstākļus, gan izvērtētu iespējamo vecāku un autobusa šofera, kurš veda zēnu viņa pazušanas dienā, atbildību.

Tikmēr Jēkabpils ziņu portāls "Radio1.lv" šogad februārī vēstīja par gadījumu, kad 11 gadus veca meitene tikusi izsēdināta no autobusa, nepagaidot, kamēr bērns somā sameklē un uzrāda biļeti.

Jēkabpils autobusu parka veiktajā pārbaudē konstatēts, ka pārbaudot biļetes, ir bijis gadījums, kad kāda meitene nav varējusi atrast biļeti un viņa aicināta to meklēt, kamēr atrod. Neviens bērnam nav sacījis, ka viņam jākāpj laukā vai kā citādi viņai aizrādījis.

Šajā gadījumā bērnam nav lūgts pamest autobusu, izkāpt bijusi pašas meitenes izvēle.