foto: Ekrānuzņēmums
Aizturētā Rimšēviča atbrīvošanai no amata vajadzīgs viņa paša iesniegums
Attēlā priekšplānā advokāts Saulvedis Vārpiņš, aiz viņa - aizturētais Ilmārs Rimšēvičs.
2018. gada 18. februāris, 13:17

Aizturētā Rimšēviča atbrīvošanai no amata vajadzīgs viņa paša iesniegums

Jauns.lv/LETA

Saeimas deputāti sekos līdzi situācijai ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, bet pašlaik Saeima viņu varētu atbrīvot no amata tikai tad, ja saņems šādu Rimšēviča iesniegumu, sacīja parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Vucāns skaidroja, ka pašlaik nav precīzas informācijas par notikušo, tāpēc var vērtēt tikai publiski pieejamas ziņas par situāciju. Taujāts, vai Rimšēvičam jāturpina ieņemt Latvijas Bankas prezidenta amats, Vucāns atsaucās uz likuma regulējumu - tiešā veidā nedz Saeima, nedz Budžeta komisija "ātrā tempā iespaidot" šo jautājumu nevar.

Viņaprāt, šajā situācijā ir divas iespējas, un Rimšēvičam jāizvērtē situācija. Proti, ja Latvijas Bankas nejūtas vainīgs, tad viņam ir iespēja cīnīties un pierādīt to; ja ir pamatota aizdomu ēna, tad Rimšēvičam būtu jāpieņem lēmums kā goda vīram, - uzskata Vucāns.

foto: Ekrānuzņēmums
Attēlā priekšplānā advokāts Saulvedis Vārpiņš, aiz viņa - aizturētais Ilmārs Rimšēvičs.

Vucāns atgādināja, ka nākamnedēļ ir paredzētas vairākas sanāksmes saistībā ar šo situāciju - Nacionālās drošības komisijas sēde, Nacionālās drošības padomes sanāksme, valdības ārkārtas sēde.

Vucānam nedēļas sākumā gan ieplānots komandējums uz Briseli, kur jāpauž Latvijas viedoklis Eiropas Savienības valstu finanšu komisiju vadītāju sanāksmē. Ņemot vērā aktuālos notikumus, politiķis vēl izvērtēs došanos šajā komandējumā.

Latvijas Bankas likumā ir noteikts, ka Saeima var atbrīvot Latvijas Bankas prezidentu tikai tad, ja ir saņemts viņa personīgs iesniegums par atkāpšanos no amata. Tāpat viņu var atbrīvot no amata saistībā ar smagiem pārkāpumiem Eiropas Centrālo banku sistēmas un Eiropas Centrālās bankas statūtu izpratnē. Tomēr to var darīt tikai tad, kad ir stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Latvijas Bankas prezidentu var atbrīvot arī citos gadījumos, kas noteikti šajos statūtos, noteikts likumā.

Eiropas Centrālo banku sistēmas un Eiropas Centrālās bankas statūtos pausts: tikai tad, ja centrālās bankas vadītājs vairs neatbilst nosacījumiem, kas vajadzīgi pienākumu veikšanai, vai ir izdarījis smagu pārkāpumu, viņu var atbrīvot no amata.