Laima Kota: lai nokļūtu Eiropā, bēgļi no laivām jūrā met savus bērnus un sievas
Rakstniece Laima Kota (Muktupāvela) stāsta, ka nelegālie imigranti, lai nokļūtu Eiropā, no laivām jūrā izmet savus bērnus un sievas, kas traucē pārbraucienā uz „laimes zemi” – Lesbas salu Grieķijā.
Sabiedrība
2016. gada 7. aprīlis, 06:51

Laima Kota: lai nokļūtu Eiropā, bēgļi no laivām jūrā met savus bērnus un sievas

Jauns.lv

Nelegālie imigranti – jauni vīrieši - no Tuvajiem Austrumiem, lai nokļūtu Eiropā, jūrā no laivām met ārā savus bērnus un sievas. Turcijā dzīvojošā latviešu rakstniece Laima Kota stāsta, ka par kara bēgļiem uzdodas jauni vīrieši no Pakistānas un Afganistānas, kuri nebūt nemūk no karadarbības skartās Sīrijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau rakstīja, pirmdien Grieķija no Lesbas salas atpakaļ uz Turciju sāka sūtīt nelegālos imigrantus. Tas norit saskaņā ar Eiropas Savienības un Turcijas panākto vienošanos. Turcija apņēmusies uzņemt atpakaļ visus Eiropā no Turcijas ieceļojošos nelegālos imigrantus, kas nav pieprasījuši patvērumu vai kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti.

Eiropas Savienība uzgavilē, ka nu apsīkst bēgļu straume. Savukārt turki ir izmisumā. Izrādās, ka teju neviens nav sīrietis, bet gan pakistānieši un afgāņi, jauni vīrieši, kuri uz Eiropu devušies vārda tiešā nozīmē pār savu sievu un bērnu līķiem. Turcijas kūrortpilsētā Dikili pie Egejas jūras pārvērusies par īstu elli. Vietējie iedzīvotāji rīko pret bēgļu uzņemšanu vērstas protesta demonstrācijas.

Dikili kopā ar vīru, turku literātu Ahmetu Kotu dzīvo latviešu rakstniece Laima Kota (Muktupāvela). Viņa sociālajā tīklā „Facebook” tikko ierakstījusi:

„Mūsu vasaras māja ir Dikili, pie Egejas jūras. Ar šonedēļu šajā mazajā pilsētiņā sāk veidot bēgļu nometni tiem, kurus noķer laivās. Tieši pretī Dikili ir Lesbas sala.

Tas var izklausīties šausminoši, bet laivās sakāpušie bieži vien pāri bortam izmet savus bērnus un arī sievas, kas traucē doties uz Eiropu kā vietu, kur dzīvot. Viņiem ir iestāstīts, ka viņus Eiropā kāds gaida un vēl piemaksās pabalstus. Viņus burtiski kāds ir pierunājis doties uz Eiropu! Tik jāsamaksā. Tie, kurus tagad attransportēja no Grieķijas atpakaļ uz Turciju, ir pakistānieši un afgāņi. Neviena sīrieša. Visi jauni vīrieši.

Kas notiek Dikili, nav aprakstāms! Turcietes vienas neiziet uz ielas. Tikai pa divi vai ar pavadoni. Īpašnieki cenšas pārdot vasarnīcas”.

Turki Dikili kūrortpilsētā protestē pret bēgļu uzņemšanu

 

Kasjauns.lv/Foto: Aigars Hibneris, Reuters/Scanpix/LETA, EPA/LETA, AFP/LETA