Politika
2016. gada 7. aprīlis, 11:02

Nolemts, ka pašvaldību deputātiem valsts valoda turpmāk būs jāapgūst par savu naudu

Jauns.lv

Saeimas vairākums ceturtdien atbalstīja Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu noteikt, ka pašvaldību deputāti, ja tie nepietiekamā līmenī zina valsts valodu, tā jāapgūst par savu naudu nevis pašvaldības līdzekļiem, paziņoja parlamentā.

Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā nodoti izskatīšanai Saeimas komisijās. Par balsoja 64 deputāti, pret 23 deputāti.

Pašlaik likums paredz, ka pēc informācijas saņemšanas no Valsts valodas centra domes priekšsēdētājam ir pienākums nekavējoties nodrošināt finanšu līdzekļu piešķiršanu, lai deputāts varētu apgūt valsts valodu. Atbalstītais priekšlikums paredz, ka pēc šādas Valsts valodas centra informācijas saņemšanas deputāta pienākums ir sešu mēnešu laikā apgūt valsts valodu par saviem līdzekļiem.

"Saskaņas" pārstāvis Sergejs Dolgopolovs ("Saskaņa") no tribīnes pauda, ka šādas izmaiņas paredzētas, lai administratīvi noslogotu opozīcijas deputātus, un ka esošais likumiskais regulējums jau nodrošina deputātu valsts valodas zināšanas.

NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš minēja, kad Daugavpils domes deputāts Viktors Pučka ("Alternative") mācīsies valodu par 2300 eiro no Daugavpils domes līdzekļiem. Tas ir deputāta necienīgi un negodprātīgi attiecībā pret iedzīvotājiem, kas par viņu balsojuši, uzskata NA pārstāvis.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA