Ministrs Gerhards: būs lielāks atbalsts uzņēmējiem Latgalē, vairāk nāksies maksāt par plastmasas maisiņiem. VIDEO
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pauž, ka ministrijas prioritāte ir uzņēmējdarbības veicināšana novados, piemēram, vairāk nekā 60 miljoni eiro tiks tērēti, lai izbūvētu investoriem pievilcīgu vidi, un tiks izveidota Latgales speciālā ekonomiskā zona.
Novadu ziņas
2016. gada 7. aprīlis, 12:32

Ministrs Gerhards: būs lielāks atbalsts uzņēmējiem Latgalē, vairāk nāksies maksāt par plastmasas maisiņiem. VIDEO

Jauns.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) precizējusi savu rīcības plānu, kuru šodien prezentēs ministru prezidentam. VARAM ministrs Kaspars Gerhards pastāstīja, ka tas paredz vairākus būtiskus darbus, piemēram, Latgales speciālās ekonomiskās zonas un sadarbības teritoriju veidošanu.

Tāpat arī tiks paplašinātas pašvaldību iespējas atbalstīt uzņēmējdarbību un piesaistīt investorus.

Gerhards intervijā LNT raidījumā „900 sekundes” pastāstīja, ka viena no rīcības plāna galvenajām prioritātēm ir atbalsts uzņēmējdarbībai. Vairāk nekā 60 miljoni eiro no ES struktūrfondiem tiks tērēti, lai investoriem pievilcīgu padarītu vidi novados, piemēram, izbūvējot pievadceļus un infrastruktūru. Tāpat tiek domāts par speciāla fonda izveidi, lai pašvaldības ārpus lielajiem centriem varētu saņemt dotācijas, kas paredzētas uzņēmējdarbības veicināšanai.

Šogad arī paredzēts pieņemt likumu par Latgales speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) izveidi, kas dos iespēju gandrīz visā Latgalē piemērot nodokļu (gan iedzīvotāju ienākuma, gan nekustamā īpašuma nodokļa) atlaides. Pieredze liecinot, ka šādas SEZ citur esot devušas jūtamu pienesumu ekonomikas attīstībai. Līdz gada nogalei vai nākamā gada sākumā tikšot sakārtoti visi jautājumi Latgales SEZ projekta sākšanai.

Taujāts, vai tā nav pārējās Latvijas diskriminācija, Gerhards pauda viedokli, ka pretējā gadījumā visa ekonomika koncentrēsies Rīgā, bet, ja gribam nodrošināt visas Latvijas attīstību, tad ir jādomā par mehānismiem atbalstam uzņēmējdarbībai.

Līdzīgi ir ar novadu reformu, kuru Gerhards rosinājis turpināt, jo daudzi novadi ir nepietiekami spēcīgi, lai varētu nodarboties ar attīstības jautājumiem. Politiķis atzīmēja, ka darba grupa atbalstījusi reformas turpināšanu, veidojot sadarbības teritorijas, kas arī tika iekļauts valdības darba plānos. Pēc Gerharda stāstītā, šogad par šīm iecerēm tikšot diskutēts ar pašvaldībām, bet nākamgad varētu pabeigt sakārtot normatīvo bāzi. Visā valstī varētu tikt izveidotas ap 30 šādu sadarbības teritoriju, kurās pašvaldības sadarbosies izglītības, transporta, veselības aizsardzības un citās jomās.

Runājot par vides aizsardzības jomu, ministrs uzsvēra, ka tiks domāts par atkritumu šķirošanu un pārstrādi, bet plastmasas PET pudeļu depozīta sistēma tomēr netiks ieviesta, jo tā pārāk dārgi izmaksājot. Tāpat turpmāk jārēķinās ar to, ka tiks celti nodokļi vides piesārņotājiem, piemēram, iedzīvotājiem vairāk būs jāmaksā par plastmasas maisiņiem. Visu interviju ar Kasparu Gerhardu skatieties video.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards par ministrijas rīcības plānu


Kasjausn.lv/Foto: Mārtiņš Ziders/Video: LNT „900 sekundes”