Mazajā Mežotnes pilī šovasar uzstāsies izcili mūziķi
Pianists Georgijs Osokins.
Kultūra
2016. gada 7. aprīlis, 13:04

Mazajā Mežotnes pilī šovasar uzstāsies izcili mūziķi

Jauns.lv

Jaunā koncertsezona Mazajā Mežotnes pilī šogad tiks atklāta 13.maijā ar 2014.gadā aizsākto projektu „Jauno talantu tramplīns”, kura ietvaros muzicēs vijolniece Magdalēna Geka (Latvija) un pianists Antuāns de Grolē (Antoine de Grolée; Francija), portālu Kasjauns.lv informē koncertu rīkotāji. Nākamais koncerts Mazajā Mežotnes pilī izskanēs 29.jūlijā, kad šeit uzstāsies jaunais, talantīgais pianists Georgijs Osokins, savukārt 20.augustā notiks jau tradicionālais koncerts „Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne”.

„Manuprāt, Mazajai Mežotnes pilij piemīt īpaša aura, kuru noteikti var sajust arī mākslinieku sagatavotajās koncertprogrammās – tās skan tikai šeit, un vairāk nekur citur.

To ir novērtējuši arī mūziķi, kuri dažkārt speciāli lido uz Latviju, lai koncertētu pie mums. Izjūtu patiesu gandarījumu, ka esam atraduši savu nišu Latvijas koncertdzīves plašajā piedāvājumā,” raksturojot jauno koncertsezonu, uzsver Mazās Mežotnes pils īpašniece un Pētera Vaska fonda dibinātāja Regīna Deičmane.

Sezonas atklāšanas koncertā 13.maijā Mazajā Mežotnes pilī vijolnieces Magdalēnas Gekas un pianista Antuāna de Grolē sniegumā skanēs Kloda Debisī, Kamila Sen-Sānsa, Morisa Ravēla, Gabriela Piernē un, protams, Pētera Vaska skaņdarbi.

Vijolniece Magdalēna Geka 2012.gadā ieguvusi koncertmākslinieka diplomu Parīzes Reģionālajā konservatorijā, bet 2015.gadā ar augstāko novērtējumu – bakalaura grādu Parīzes Nacionālajā Mūzikas un Dejas konservatorijā, kur mācījās pie profesora Svetlina Ruseva. Šobrīd mūziķe turpina studijas maģistrantūrā, bet no šā gada septembra studēs arī Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā, Beļģijā pie slavenā „Artemis” stīgu kvarteta. Šogad mūziķe uzstāsies piedalīsies prestižajā Kuhmo Kamermūzikas festivālā Somijā, festivālā „La Roque d'Antheron” un LNSO „Vasarnīcā” Cēsīs, kā arī sniegs solokoncertus dažādās Eiropas valstīs. Savukārt Antuāns de Grolē ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem un aktīvākajiem kamermūziķiem. Antuāns piedalījies neskaitāmos festivālos, spēlējis gandrīz visās svarīgākajās Francijas koncertzālēs, tāpat citur pasaulē. Viņš ir muzicējis ir spēlējis Medici.tv un Francijas Radio, kur ieguvis klausītāju balvu. Kopš 2014.gada Antuāns ir festivāla „Muzikālie mirkļi Tarnā” mākslinieciskais vadītājs.

Pils koncertsezona turpināsies 29.jūlijā ar izcilā jaunā latviešu pianista Georgija Osokina solokoncertu, kura programmai mākslinieks izvēlējies Domeniko Skarlati, Sergeja Rahmaņinova, Aleksandra Skrjabina, Friderika Šopēna un Pētera Vaska skaņdarbus. Atgādināsim, ka Georgijs pagājušā gada rudenī kļuva par Friderika Šopēna pianistu konkursa Varšavā diplomandu, iemantojot vairāku mūzikas aģentūru interesi, iespēju koncertēt visā pasaulē un ierakstīt vairākus CD; šogad janvārī ieguva gan JVLMA un Swedbank Gada balvu, bet martā kļuva par „Lielās Mūzikas balvas 2015” laureātu kategorijā „Gada jaunais mākslinieks”. Muzicēšanu kopā ar Varšavas Filhamonijas orķestri, Krakovas orķestri „Sinfonietta”, „Tokyo New City” orķestri, „Amadeus” kamerorķestri, Ļvovas simfonisko orķestri, “Wratislavia” kamerorķestri, Liepājas Simfonisko orķestri u.c. Georgijs Osokins veiksmīgi apvieno ar mācībām prestižajā Džuljarda skolā Ņujorkā, par kuras audzēkni kļuva 2015.gadā.

Savukārt 20.augustā Mazajā Mežotnes pilī notiks jau tradicionālais koncerts „Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne”. Kā norāda Mazās Mežotnes pils īpašniece un Pētera Vaska fonda dibinātāja, šis koncerts būs īpašs – kā zināms, šis ir Pētera Vaska 70.jubilejas gads, savukārt fonds šogad svin piecu gadu jubileju. „Šajā koncertā, kur piedalīsies gan dziedātāja un LNO soliste Ieva Parša, gan citi lieliski mākslinieki, godā tiks celta latviešu vokālā kamermūzika un skanēs arī fonda pasūtinājumu pirmatskaņojumi – Mārītes Dombrovskas un Rutas Paideres jaundarbi,” atklāj Regīna Deičmane.

Biļetes uz Mazās Mežotnes pils koncertiem varēs iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs un pirms koncertiem – pasākuma norises vietā.


Kasjauns.lv / Publicitātes foto