Saeima lems par cietuma narkomānu nošķiršanu no pārējiem ieslodzītajiem
Līdz gada beigām paredzēts, ka darbību sāks Atkarīgo centrs, kurš atradīsies Olaines cietumā.
Sabiedrība
2016. gada 7. aprīlis, 13:24

Saeima lems par cietuma narkomānu nošķiršanu no pārējiem ieslodzītajiem

Jauns.lv

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Sodu izpildes kodeksā, kas paredz, ka narkotiku atkarību mazināšanas programmā iesaistītos notiesātos turēs atsevišķi no pārējiem ieslodzītajiem un šādi notiesātie varēs veikt telefonsarunas katru dienu.

Tas nepieciešams, jo atkarību mazināšanas programmas mērķis ir maksimāli iedarboties uz atkarību risku, samazinot to un veicinot likumpaklausīgu dzīvi. Notiesātās personas tiks izvietotas nodaļās, ievērojot komūnas principu, kas nozīmē, ka visi nodaļā esošie notiesātie piedalīsies ikdienas sadzīves jautājumu risināšanā. Šādā veidā tiks atjaunota notiesāto sociālā komunikācija un attiecību kultūra.

Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotie grozījumi paredz notiesātajiem, kuri iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, iespēju satikties ar radiniekiem un citām personām vienu reizi mēnesī uz laiku līdz sešām stundām. Tas noteikts, ņemot vērā to, ka notiesātajiem, kuri iesaistīti programmā, ir nopietnas atkarību problēmas, un arī tāpēc, lai pēc iespējas samazinātu neatļautu vielu un priekšmetu nokļūšanu cietumā.

Tāpat TM rosina, ka atšķirībā no citiem ieslodzītajiem notiesātie, kas iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, varēs veikt telefonsarunas katru dienu. Tas noteikts, ņemot vērā programmas mērķi un to, ka viens no veiksmīgas notiesātā resocializācijas uzdevumiem ir uzturēt vai atjaunot ģimenes saites. Turklāt notiesātajam, kas iesaistīts atkarību mazināšanas programmā, ģimenes un tuvinieku atbalsts ir ļoti nepieciešams.

Ņemot vērā atkarību mazināšanas programmas specifiku, grozījumi paredzēs, ka notiesātajiem, kas iesaistīti šajā programmā, netiks atļauti pienesumi, izņemot mācību materiālus, ja notiesātie apgūst izglītību. Šāds izņēmums nepieciešams drošības apsvērumu dēļ, lai pēc iespējas samazinātu risku notiesātajiem, kas iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, piekļūt neatļautām vielām un priekšmetiem.

Projektā tiek noteikts, ka notiesātajiem, kas iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, nav atļauts izmantot personiskos televizorus un radiouztvērējus, kā arī personisko sadzīves tehniku, bet ir atļauts koplietošanas telpās izmantot brīvības atņemšanas iestādes televizorus un radiouztvērējus, kā arī sadzīves tehniku saskaņā ar noteikto dienas kārtību. Tas noteikts, ņemot vērā programmas mērķi, jo daudziem notiesātajiem ir problēmas ar sava brīvā laika aizpildīšanu ar jēgpilnām aktivitātēm.

Projektā noteikts, ka notiesātos, kas iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, var iesaistīt dažādās izglītības apguves programmās un nodarbināt saskaņā ar attiecīgās programmas nosacījumiem un Sodu izpildes kodeksā noteikto.

Projektā noteikts maksimālais laiks - līdz 12 mēnešiem -, ko notiesātais varēs pavadīt atkarību mazināšanas programmā. Minimālo laiku nav iespējams noteikt, jo notiesātā iesaiste programmā ir individuāla un atkarīga no vairākiem faktoriem.

Pēc TM rīcībā esošās informācijas, ieslodzījuma vietās 2015.gada 31.decembrī atradās 1259 narkotisko vielu lietotāji, tajā skaitā 128 sievietes un 13 nepilngadīgas personas.

Līdz gada beigām paredzēts, ka darbību sāks Atkarīgo centrs, kurš atradīsies Olaines cietumā, un tiks izstrādātas programmas darbam ar atkarīgajiem. Notiesātā atrašanās Atkarīgo centrā tiek plānota kā atsevišķs un būtisks brīvības atņemšanas soda izpildes posms, kas līdz šim normatīvajos aktos nav minēts.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA

Tēmas