foto: LETA
Potera skandāla dēļ apdraudēta "Jumavas" dalība Londonas grāmatu izstādē
Kultūra
2018. gada 13. februāris, 09:51

Potera skandāla dēļ apdraudēta "Jumavas" dalība Londonas grāmatu izstādē

Jauns.lv/LETA

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija (LGA) šodien sēdē lems par tās tālāko rīcību saistībā ar izdevniecības SIA "Jumava" dalību nacionālajā stendā šajā pavasarī gaidāmajā Londonas grāmatu tirgū, pastāstīja asociācijas izpilddirektore Dace Pugača.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā iepriekš vēstīja LNT rīta ziņu raidījums "900 sekundes", saistībā ar Latvijā nelicencētu Džoannas Džo Roulingas sarakstīto Harija Potera grāmatu tirgošanu LGA apsver iespēju lūgt atbildīgajām institūcijām liegt "Jumavai" piedalīties gaidāmā Londonas grāmatu tirgus Latvijas stendā.

Pugača norādīja, ka asociācijas biedru vidū diskusijas par "Jumavas" darbības ētiskajiem un profesionālajiem apsvērumiem bijušas jau pirms tapa zināms, ka izdevniecība Latvijā nelicencēti tirgo Harija Potera grāmatas. Tomēr skaidrāku nostāju šajā jautājumā asociācija plāno gūt pēc šodien plānotās valdes tikšanās.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāve Vineta Vilistere-Lāce norādīja, ka LIAA par uzņēmumu dalību tās organizētajā nacionālajā stendā lemj pēc Ministru kabineta noteikumos noteiktiem kritērijiem. Atbilstoši tiem, patlaban "Jumava" tāpat kā citi uzņēmumi kvalificējas dalībai nacionālajā stendā.

Viņa atzina, ka LIAA ir sekojusi līdzi publiski izskanējušai informācijai, ka "Jumava" nelicencēti tirgojusi Harija Potera grāmatu sēriju, tomēr tas nav pietiekams pamats, lai izvērtētu izdevniecības atbilstību dalībai nacionālajā stendā Londonas grāmatu tirgū, jo tas tiek noteikts pēc skaidri izstrādātiem kritērijiem.

Vienlaikus Vilistere-Lāce sacīja, ka LIAA ir zināms, ka LGA plāno tai sūtīt vēstuli saistībā ar minēto gadījumu, tomēr patlaban LIAA to vēl nav saņēmusi. Līdzko vēstule no asociācijas tiks saņemta un būs konkrēti zināms tās saturs, LIAA plāno minēto situāciju izvērtēt.

Savukārt, sazinoties ar Roulingas pārstāvošo aģentūru "The Blair Partnership" par tās plāniem saistībā ar iespējamo "Jumavas" pārkāpumu, tās Starptautiskās izdevējdarbības vadītājs Džordžs Mellors izvairījās atbildēt uz minēto jautājumu, vien norādot, ka "Jumavas" licence Harija Potera grāmatu sērijas izdošanai ir beigusies, līdz ar to nevienam izdevējam Latvijā pašlaik nav licence tulkot, iespiest vai izplatīt Harija Potera grāmatas.

Kā ziņots, izdevniecības "Zvaigzne ABC" īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka pagājušajā nedēļā sociālajā tīklā "Facebook" publiskoja sekojošu paziņojumu: "Roulingas aģente ir norādījusi, ka grāmatnīcās Latvijā šobrīd nedrīkst atrasties neviena latviski tulkotā Harija Potera grāmata!".

Kilbloka iepriekš norādīja, ka izdevniecība sadarbojas ar Roulingas pārstāvjiem, izdodot rakstnieces kriminālromānus latviešu valodā ar pseidonīmu Roberts Galbraits. Pirms kāda laika "Zvaigzne ABC" no rakstnieces pārstāvjiem saņēma piedāvājumu izdot Harija Potera grāmatu sēriju. Tomēr tas izdevniecības pārstāvjos radīja neizpratni, jo grāmatas Latvijas pircējiem jau tiek piedāvātas. Nosūtot autores pārstāvjiem fotoattēlu ar jau tirgošanā esošām Harija Potera grāmatām, Roulingas pārstāvji norādīja, ka to tirdzniecība ir nelikumīga.

Kilbloka skaidroja, ka neskaidrību radījusi situācija ar iepriekšējo Harija Potera grāmatu izdošanas licences turētāju Latvijā – izdevniecību "Jumava". Viņa norādīja, ka Roulingas aģenti "Jumavai" bija nosūtījuši formālu vēstuli par licences darbības pārtraukšanu, kas ietver arī visu tirdzniecībā esošo Harija Potera grāmatu likvidāciju. Tomēr grāmatnīcas no maksātnespēju pasludinājušā "Jumavas" grāmatu apgāda SIA "J.L.V", kas izdeva arī minētās grāmatas, saņēma vēstuli par visu tā izdoto grāmatu izņemšanu no tirdzniecības. Savukārt Harija Potera grāmatas tika turpināts tirgot zem "Jumavas" vārda, sacīja "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izdevniecības "Jumava" īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Juris Visockis iepriekš apstiprināja, ka uzņēmumam beigušās Harija Potera grāmatu sērijas licencēšanas tiesības, līdz ar to minēto grāmatu izdošana un pārdošana vairs nenotiek. "Izbeidzoties licencēm, pārtraucām darbību," sacīja Visockis, plašākus komentārus par situāciju nesniedzot.